”Bristen på tydlighet avgör”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna backar kraftigt och Sverigedemokraterna är Skånes största parti. Vi diskuterade orsakerna med de anställda på en däckfirma i Svedala.

Där träffar vi företagaren Petter Berger som drivit sin firma i drygt två år och Douglas Rundquist som jobbar här som mekaniker sedan ett år tillbaka. De har bråda däckbytardagar framför sig och tar just hand om en stor däckleverans.

Ingen av dem säger hur de röstat och Petter Berger vet inte riktigt vad han ska rösta på i nästa val. Men båda har sin bild klar, varför Moderaterna tappar och Sverigedemokraterna går framåt.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

– Det är en besvikelse och ett klassiskt politikerförakt som visas. Man säger en sak ena veckan, att man absolut ska samarbeta med SD och nästa vecka säger man något annat. Det blir misstroende direkt, säger Petter Berger om Moderaternas väljartapp.

– SDs tydlighet är avgörande, att de visar vad de står för. De vill ha mer stängda gränser och det är ett skäl till att de har tagit många av Moderaternas röster, säger Douglas Rundquist.

Kriminaliteten bidrar

Och han får medhåll av Petter Berger.

– Jag tror att man hellre väljer det som är väldigt tydligt och därför är det viktigt för partierna att visa var de står. SDs konservativa politik vad gäller invandring tycks passa många. Man vet vad man har men inte vad man får, säger han.

Ständiga rapporter om mord och gängkriminalitet och svartjobb i Malmöregionen har också stor betydelse för hur man röstar i Skåne tror de.

Douglas Rundquist bor nära Malmö .

– Vi har Öresundsbron och många ser på nyheterna vad som händer med skjutningar och mord och det har blivit vardagsnyheter, säger han.

– Svenska politiker måste ta tag i detta och visst det händer en del nu men det är kanske försent, man har mist mycket av sin trovärdighet här, säger Petter Berger.

Se TV-inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet