Foto: Agnes Henriksson Fjeldstad

Oro i Bromölla efter bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ingen misstänkt för de sju bränder som drabbade ett bostadsområde i Bromölla natten till måndagen. Man arbetar efter teorin att det rör sig om en ensam gärningsman.

Bromölla dagen efter. En polishund letar efter spår i resterna av en husvagn på en parkering på Ågatan. Det var i husvagnen, och i ett förråd, som de första bränderna startade. Larmet kom vid halv ett. Fem timmar senare, när det började ljusna, hade det brunnit på sju ställen inom en radie av 300 meter.

Stefan Andersson är deltidsbrandman, men har inte jour den här veckan. Han bor i villaområdet intill hyreshusen och han vaknade av att det small.

– Jag trodde det var åska först. Sen såg jag att en husvagn var helt övertänd. Det känns lite kymigt. I Kristianstad har det titt som tätt smällt bilar och nu har det kommit hit. Jag är inte förvånad tyvärr, det är det som skrämmer mig mest.

Det starka skenet

Greta Olofsson skulle gå på toaletten när hon reagerade på det starka skenet från köksfönstret. Det var polisens och räddningstjänstens blåljus som lyste upp parkeringen.

– Min dotter ringde precis. ”De söker en pyroman säger de, lever ni?” Ja det gör vi sa jag,

Är du orolig för egen del?

– Ja, det är man. Det har hänt mycket här på Ågatan.

Polisen söker en ensam gärningsman

Polisen arbetar efter teorin om en ensam gärningsperson och vill nu få in fler vittnesmål.

– Troligen rör det sig om en ensam olycklig person, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör i polisområde Syd.

Kommer det finnas flera poliser i Bromölla efter bränderna inatt?

– Beroende på vad som händer i övrigt  i regionen och med tanke på att det semestertider ska vi göra allt vi kan för att Bromöllaborna ska känna trygga.

Men det beror på andra saker, om ni kommer att klara det?

– Ja, det gör det, säger Ewa-Gun Westford.

Vaknade av grannarnas knackningar

Anna Persson blev väckt vid fyratiden på morgonen av att grannarna bankade på hennes dörr.

– Jag brukar inte öppna när det knackar på dörren, men nu bankade de så hårt och skrek att jag tänkte: brinner det eller?

Det visade sig att det brann på balkongen under Annas.

– Jag vet inte hundra procent om det är någon polis här i Bromölla men vi behöver faktiskt det i Bromölla, att det är någon som patrullerar här, för jag är rädd.

Deltidsbrandmannen Stefan Andersson är inte orolig för egen del. Men klart är att sommarlunken i kvarteret är bruten.

– Jag känner mig rätt så lugn, men det är ändå oroväckande att det händer så mycket på så kort tid. Och sen så, ja, vad händer inatt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.