Foto: TT

Brott mot griftefriden ger kortare straff i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Dansk och svensk lagstiftning har många likheter, men det finns skillnader. En av dessa är synen på brott mot griftefriden, ett av brotten som Peter Madsen nu anklagas för.

I Sverige ändrades lagen 1993 och då bestämdes att brott mot griftefriden skulle ge upp till två års fängelse. I Danmark ger brottet bara sex månaders fängelse.

Längre häktningar i Sverige

I Sverige finns ingen bortre gräns för hur lång en häktningstid kan vara. I Danmark är huvudregeln max ett års häktningstid, även om det görs undantag. Generellt sett är häktningstiderna i Danmark kortare än i Sverige. Peter Madsen häktades den 12 augusti. Enligt de danska reglerna ska omhäktning ske senast efter fyra veckor. Madsens omhäktningsförhandling är satt till den 5 september.  Åklagaren kommer då att begära att Madsen häktas för mord och brott mot griftefriden.

Mordet på Kim Wall

Påföljden för mord är livstids fängelse, både i Danmark och Sverige. Skulle Madsen dömas för mord spelar det alltså ingen roll att straffet för brott mot griftefriden är strängare i Sverige. En annan möjlighet är att Peter Madsen döms för vållande till annans död. Maxstraffet för brottet är åtta års fängelse I Danmark. I Sverige är maxstraffet sex års fängelse. När långa fängelsestraff utdöms i Danmark för vållande till annans död rör det sig oftast om rattfylleribrott, enligt Sverker Jönsson, lektor vid Lunds universitet.

Fler jurister bland domarna

I den danska tingsrätten sitter tre juridiska domare och 6 nämndemän. För en fällande dom krävs att minst två av domarna och fyra av nämndemännen anser att den åtalade är skyldig. I en svensk tingsrätt dömer en jurist tillsammans med tre nämndemän. De politiskt utsedda nämndemännen har alltså ett större inflytande i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet