Majnyckel är en känslig växt, som nätan bara kan hittas i Skåne. Foto: Cecilia Ahle

Sårig äng efter brutala orkidéstölder

Uppdaterad
Publicerad

De fascinerar genom att vara starka och sköra på samma gång, och kringsusas även av rykten om potenshöjning. Men det egentliga skälet till att orkidér stjäls i det vilda är troligen privata samlares girighet.

På slåtterängen vid Lyngsjön utanför Kristianstad är floran av majnycklar kraftigt desarmerad.

Det var under förra sommaren som över 40 fridlysta plantor grävdes upp, och såren efter stölden syns fortfarande i den håliga marken.

Naturvårdsförvaltare Hans Cronert är bekymrad.

– Jag vet att det kommer hända igen,säger han, och hänvisar till vad som nyligen hände några mil österut.

Grävs upp med spade

För slåtterängen vid Lyngsjön är inte ensam om att blivit bestulen. För bara några dagar sedan upptäcktes hål i marken i närheten av Station Linné på Öland, där ett hundratal plantor stulits.

Det var sjätte gången i år på ön, och just det här brottet hade av allt att döma begåtts av människohänder utrustade med spadar.

I många fall brukar istället vissa djur vara huvudmisstänkta när orkidéer plötsligt försvunnit, särskilt tranor, som gillar att gräva upp knölarna.

Men i det senaste fallet på öland frikänner Station Linnés personal både fyrfotadjur och fjäderfän.

– Jag har sett spår av grävling, vildsvin och tranor många gånger i livet och det är det inte frågan om här, säger Anne Wilks, som jobbar på stationen.

Säljs utanför landet

I Vattenriket har Hans Cronert en del teorier om vilka intressen som ligger bakom stölderna.

– Jag tror det rör sig om samlare som köper och säljer orkidéer till sina samlingar. De hamnar nog på kontinenten snarare än i Sverige. De är eftertraktade därnere.

Och eftertraktade blir de eftersom de är betydligt svårare att komma över utomlands än i Sverige.

– Den har ju med allemansrätten att göra, det gör dem lättillgängliga här.

Vädjar till allmänheten om hjälp

Nu är det bara att hoppas på att naturen ska göra sitt för att hjälpa upp det klena bestånd av majnycklar som fortfarande lyser lila på slåtterängen.

Och även allmänheten uppmas hjälpa till att skydda de känsliga plantorna.

– Vi hoppas alla som är ute i skog och mark är med och blir orkidéernas väktare. Ser man någon konstig aktivitet bör man kontakta kommunen, säger Hans Cronert. 

Och ”något konstigt” var just vad en kringströvande person i trakten tyckte sig få syn på ett par veckor efter stölden förra året.

Denna stegade fram till mannen som satt lutad över några blommor (Hans Cronert) och frågade vad som försiggick.

– Det var väldigt bra, jag blev glad över att han reagerade, då har budskapet gått fram, säger naturvårdsförvaltaren som vid tillfället fotograferade fridlysta blommor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.