Foto: Fritz Schibli

Bunkeflos nya grannar – ilandflutna öar

Uppdaterad
Publicerad

Två öar har flutit i land vid Bunkeflo strandängar utanför Malmö. Kommunekologen Mats Wirén på Malmö stad har tagit reda på vad det handlar om.

Öarna kom drivande i förra veckan och ingen vet riktigt varifrån.

– Ursprungligen var det en ö på 100 kvadratmeter som nu delat upp sig i fyra mindre öar och på sikt tror vi att de kommer att sjunka till botten eller lösas upp, säger kommunekolog Mats Wirén på gatukontoret i Malmö.

Under tisdagen var han ute på platsen för att undersöka vad det rörde sig om.

– Det är flytande öar bestående av tång, rötter och sammanväxta växter som binder ihop sig till en konstgjord ö. Luftbubblorna i tången gör att öarna flyter. Troligvis kommer ”öarna” från Klagshamnsudden södra sida, kanske lite märkligt med det är vår bästa teori just nu, förklarar Mats Wirén.

Mats Wirén larmade också Kustbevakningen på tisdagen som ska ha gjort en överflygning. Kustbevakningen konstaterade då att öarna inte ska påverka sjöfarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.