Henrik Baltzer Petersen visar avvärjningsrörelse enligt Aikidons principer Foto: SVT

Bussförare avvärjer konflikter med kampsport

Uppdaterad
Publicerad

På danska Arriva i Köpenhamn har 80 busschaufförer gått kurs i konflikthantering som bygger på den japanska kampsporten Aikidos filosofi.

– Vi går inte i dialog och slåss med folk men vi använder teknikerna och filosofin bakom Aikido, säger Henrik Baltzer Petersen, arbetsmiljöombud och busschaufför sedan 19 år tillbaka.

Tar några djupa andetag

Han har tillsammans med 80-talet kolleger som arbetar på Köpenhamns mer utsatta bussturer, deltagit i Aikidokursen som bygger på principen att inte konfrontera energi eller arga passagerare.

Istället väljer man att inte vara en del av konflikten, tar några djupa andetag och medverkar inte till att trappa upp situationen.

Tryggare chaufförer

En utvärdering visade att antalet obehagliga konfrontationer eller upplevelser minskade med 20 procent. Och även om det var något år sedan kursen gavs så tycker Henrik Baltzer Petersen att han fortsatt har glädje av Aikidos filosofi i sitt arbete.

– Det betyder att jag inte har samma konflikter mer med kunderna eller med trafikanterna. Jag har lärt mig att slappna av på ett mycket bättre sätt och jag är inte heller så uppe i varv när jag kommer hem utan har fallit mer till ro och jag sover bättre, säger han.

Kan några smågrepp

Och några smågrepp har de trots allt lärt sig för att värja sig om någon kommer för nära inpå. Man kan t ex sticka ett eller två fingrar in i handleden på en hotfull kund som kommer allt för nära och utan att använda någon kraft så bromsar man handen.

– Om det kommer någon med sitt kort eller telefon och sticker upp det i ansiktet på dig så är det inte särskilt trevligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.