Foto: ur stadsbyggnadsnämndens beslut

Bygget på granntomten blev en mardröm – huset sprack

Uppdaterad
Publicerad

Skorstenen rasade och det blev stora sprickor i väggarna. Då tomten i Malmö skulle bebyggas blev det en mardröm för grannarna.

Jonatan Jonsson minns hur familjen tänkte innan bygget satte igång i somras.

– Vi har ju sett fram emot att de ska bygga det här huset. Det kommer att bli en mycket trevligare miljö att bo i. Men då visste vi ju förstås inte att det skulle bli på det här viset då de började bygga, säger han.

Grannbygget i Rörsjöstaden i Malmö blev en mardröm för alla i huset.

– Skorstenen rasade ju när de började påla på tomten intill här, säger Jonatan Jonsson.

Tillfälligt byggstopp

Det var bara ren tur att ingen fick stenarna över sig. Sedan en tid tillbaka är bygget tillfälligt stoppat av kommunen.

– När en av våra handläggare var ute på arbetsplatsbesök så har man blivit uppmärksammad på att ett befintligt hus som ligger bredvid byggnationen har sprickor och antagligen sättningar, och då tar vi det säkra för det osäkra och stoppar byggnadsarbetena tills byggherren kan reda ut vad de här sprickorna beror på, säger Magnus Norlin, enhetschef på bygglovsenheten på Malmö stad.

– Kommunen har ställt krav på att vi ska anlita en konstruktör som ska bedöma om det föreligger någon risk för liv och hälsa, förklarar Mattias Pålsmark, projektledare på JM som står bakom bygget.

Jonatan Jonsson inspekterar sprickorna Foto: SVT

Jonatan Jonsson visar runt i lägenheten.

– Här har vi ju en ganska rejäl spricka i ytterväggen, det motsvarar den ni såg på utsidan av huset. Här blåser det ganska mycket så jag funderar på hur det kommer att bli då det blir riktigt kallt ute och minusgrader, säger han.

Överallt är det sprickor.

– Går vi vidare ut i hallen så är det ju fullt med sprickor i både väggar och tak och väggarna buktar ju ut också. Det har ju blivit en förskjutning – det är inte bara en spricka rakt in, säger Jonatan Jonsson.

Faller ner stenar

Sedan kommunen dragit i bromsen ligger nu bollen hos byggherren. Under tiden faller det stenar från taket ner i sängen hos Jonatan Jonssons granne en våning upp.

Spricka vid fönsterkarmen Foto: ur stadsbyggnadsnämndens beslut

– Vi har haft kontakt med både JM och deras grundentreprenör Peab och konsulter som kommer att ta fram en utredning och skicka in svar till oss på de frågor vi vill ha svar på, säger Magnus Norlin, enhetschef vid bygglovsenheten på Malmö stad.

Undersökningarna är i full gång.

– Vi hade en inspektör som besiktade förra veckan, och igår fick jag ett intyg färdigt av honom. Han kunde konstatera att det fanns sprickor och sättningar men inte att det förekommer någon risk för hälsa och liv. Vår förhoppning är att påbörja arbetet nästa vecka, säger Mattias Pålsmark, projektledare på JM.

Måste översättas

En extern konsultrapport är gjord, men där har JM valt en dansk firma. På kommunen vill man inte uttala sig om utredningen förrän man fått den översatt från danska. Det ska vara klart under nästa vecka.

– De risker som finns är ju att sättningarna fortsätter och med tiden även äventyrar byggnadens hållfasthet och det är ju det vi vill undvika, och det är därför vi lagt ett förbud mot fortsatta byggnadsarbeten, säger Magnus Norlin på Malmö stad.

”Ingen omedelbar risk”

När det väl är utrett om och i så fall på vilket sätt bygget kan fortsätta, är det en annan sak när skadorna repareras och vem som ska betala för det.

En ordentlig spricka i husets yttervägg Foto: Ur stadsbyggnadsnämndens beslut

Bostadsrättsföreningen Dadeln anser att JM har lovat att stå för både både reparationsarbete och kostnader. I ett brev har projektledaren för JM skrivit att ”de eventuella skador som ni fått i er bostad kommer att återställas när vi är klara med alla markarbeten”.

Men i en intervju i Skånska Dagbladet har JM sagt att en utredning får visa om företaget är ansvarigt för skadorna.

– Det är väl en fråga som kanske är svår att utreda enligt plan- och bygglagen, utan i första hand kanske det här blir en civilrättslig fråga. Det jag i första hand tänker på är de ekonomiska kraven som kanske ställs mellan fastighetsägarna eller mellan fastighetsägaren och entreprenören eller byggbolaget, byggherren, säger Magnus Norlin, enhetschef vid bygglovsenheten på Malmö stad.

Är det säkert att bo i huset nu då?

– Den bedömning initialt som jag har fått från de konsulter som varit involverade är väl att det är ingen omedelbar risk, säger Magnus Norlin, enhetschef vid bygglovsenheten på Malmö stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.