(C): Bättre IT ska ge vården resurser

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet (C) vill att vården ska bli likvärdig var man än bor i Skåne. Genom att byta ut dagens dåliga IT-system vill man skapa nya resurser.

Under året har det till exempel rapporterats om kaos på akuten på SUS och bristen på förlossningsplatser vilket orsakade stora problem i somras. Hur vill ditt parti förändra sjukvården i Skåne?

Skåningarna ska ha rätt vård i rätt tid. Därför vill vi ha garantier för en likvärdig vård, fullgod tandvård och mödravård runt om i hela regionen, oavsett om man bor i Malmö, Broby eller Ystad. Telefontillgängligheten ska öka och fler vårdcentraler ska ha öppet helger och kvällar.

Vi vill ge äldre och personer med funktionsnedsättningar större möjlighet att bestämma över sin vardag. Sammanhängande vårdkedjor för t.ex. äldre multisjuka behövs. Människor som lider av psykisk ohälsa ska få en starkare röst i vården.

Vi vill investera i IT och ny teknik. Det kan både ge bättre vård och säkra bättre vård hemma eller nära patienten, istället för att denne ska tvingas åka till sjukhuset.

För den som drabbas av cancer är rätt och tidig diagnos avgörande. Därför ska skånsk sjukvård erbjuda både mammografi och prostatacancer-undersökningar.

All sjukvård i Skåne ska arbeta aktivt med hälsofrämjande åtgärder med ett folkhälsoperspektiv. Grön rehab och bättre mat i vården är viktiga delar i detta.

Hur vill ditt parti att tillgängligheten i primärvården ska förbättras – t.ex. att det lättare går att komma fram till vårdcentralen och att färre patienter listas per läkare? 

Telefontillgängligheten ska öka och fler vårdcentraler ska ha öppet helger och kvällar. Vårdcentraler, mödravårdscentraler och tandvård ska finnas i hela regionen.

Det saknas läkare i Sverige. Därför ska sjuksköterskor ges större ansvar i vården och kunna utbilda sig till avancerade specialistsjuksköterskor. Vi vill satsa på IT och smartare vård.

Vi vill ha fler äldrevårdscentraler och fler vårdinsatser hemma hos patienten för att säkra snabbare och bättre vård.

Hur ska det finansieras med effektiviseringar eller skattehöjningar? 

Skattehöjningen som gjorts inför 2014 måste utvärderas innan det går att svara på frågan.

Men det avgörande är förbättrade arbetssätt, att rätt person och kompetens används på rätt plats och rätt sätt.

Vi vill satsa på IT och digitala lösningar som komplement till de personliga mötena inom vården, för att bygga grunden för en bättre vård. Dagens dåliga IT-system skapar frustration hos personalen och kostar både tid och pengar. Med rätt investeringar kan vi ge en bättre vård utan skattehöjning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.