Carina kör nio Vasalopp

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon bär det av från Ängelholm till Mora. För fjärde året i rad ska Carina Hammarstrand köra nio varianter av Vasaloppet, det vill säga alla utom ett.

Det är ingen överdrift att fysisk aktivitet är livet för Carina Hammarstrand. Hon är sjukgymnast, driver ett gym med spa och träningspass, springer en rad lopp varje sommar och ägnar vintern åt Vasaloppet.

– Jag åker kortvasan på fredagen, sen är det tjejvasan, sen är det öppet spår, sen är det ett öppet spår till, halvvasan, sen har jag två vilodagar onsdag torsdag, sen är det skatevasan, och en stafett där jag kör sista sträckan, lilla blåbärsloppet och vasaloppet. Så det blir nio lopp och 45 mil, säger Carina Hammarstrand.

Man kan lugnt säga att Vasaloppet är tradition för Carina. För 21:a året i rad kör hon det klassiska loppet och successivt under de här åren har hon utmanat sig själv att köra fler och fler lopp för varje år. Idag är hon den enda som kör nio varianter av vasaloppet. Kroppen verkar vara helt med på noterna

– Jag blir så hög på endorfiner så det känns bara bra. Det är klart att jag är lite trött efteråt och jag springer väl inte en halvmara på måndagen efter, men det känns ofta väldigt bra.

Det krävs en hel del träning för att hålla sig i form året runt till både springlopp och skidlopp. Inför vasaloppet är skidmaskinen på gymmet bra och även roddmaskinen. Men Carina brukar också åka iväg till ställen där det finns snö för att träna utomhus i riktiga skidspår. Det är uthållighet som är det viktigaste, att orka hela vägen. Men den stora frågan är ju ändå: Varför? Varför utsätter man sig för nio lopp och 45 mil?

– För att det är så roligt såklart, skrattar Carina. Och för att det är så häftigt att få vara i den här miljön som Mora är. Och att då bara göra det en gång när man kan göra det många verkar ju fånigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.