Chefsåklagaren vill ha in mycket fler ärenden: ”Är redo”

Uppdaterad
Publicerad

Trots det hårda trycket från den grova brottsligheten i Malmö så skulle åklagarkammaren klara vardagsbrotten. Problemet är att det inte kommer in några ärenden, säger chefsåklagaren. 

Ola Sjöstrand är chefsåklagare på åklagarkammaren i Malmö. Han är bekymrad över situationen som den ser ut idag, och han säger att antalet ärenden som rör vardagsbrott, eller mängdbrott som han kallar det, har gått ner kraftigt senaste åren. 

– Det som kallas mängdbrott, det vill säga enklare ärenden som stöld eller misshandel, de utredningarna hanterar polisen själva idag. Vi ser inte de ärendena innan de är färdigutredda, och blir de inte färdiga så har vi inget att jobba med. 

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Resurserna finns enligt Ola Sjöstrand på åklagarkammaren i Malmö. Han säger att man skulle klara av att hantera samtliga mängdbrott som anmäls, så länge det gjorts en bra utredning. 

– Skulle vi få in alla mängdbrott så skulle vi klara av det. Vi har en modell med resurstillsättning som bygger på antalet ärenden vi får in. Därför vill vi ha så mycket ärenden så vi fyller kostymen, annars är risken vi får mindre resurser framöver, säger Ola Sjöstrand. 

Trots att ni har så mycket grova brott att jobba med? 

– Vi skulle lätt klara av att få in de ärendena utöver de grova brotten.

”Dags att öronmärka resurser”

En lösnings som Ola Sjöstrand vill se för att fler mängdbrott ska ha en chans att lösas är en fristad för landets utredare. De ska inte användas för att släcka bränder på annat håll. 

– Idag har utredningen blivit en regulator för att lösa andra uppgifter. Det kan vara fotbollsmatcher, gränspassager, ja det finns så otroligt mycket prio-områden. Har du ett ärende som preskriberas om fem år, ja då får det ligga så länge, och den som lider är målsäganden. Ska man få ordning så måste man öronmärka resurser, säger han. 

Gör ni från åklagarsidan något för att snabba på polisens utredningar? 

– Bland vardagsbrotten är det ju svårt då vi aldrig ser dem innan de är klara eftersom det är polisen själva som är förundersökningsledare. 

 – Men tittar man på lite grövre brott som vi själva håller i så skrev jag närmre 200 påminnelser till polismästaren i Malmö förra året om att de måste skynda på utredningar, och då har åklagaren som håller i fallet själv skrivit flera påminnelser innan det hamnar på mitt bord.

”Bedrövligt”

Ola Sjöstrand är noga med att påpeka att de ärenden som faktiskt kommer in oftast är bra utredda. Han vill inte att polisen ska börja slarva och skicka in dåliga utredningar, då de ändå inte kommer att hålla för åtal. Det viktiga är att ärenden utreds ordentligt om det finns bevis, och att utredningar inte läggs ner på grund av resursbrist. 

– När det finns bevis men ärendet ändå läggs ner utan utredning, det är bedrövligt, då fungerar inte medborgarnas kontrakt med myndigheterna. 

– Jag har själv anmält en stöld och fått tillbaka ett datagenerat svar om att ärenden är nedlagt innan man ens tryckt på knappen. Det är inte bra för förtroendet, det känns ju inte bra, säger Ola Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet