Det är tre masterstudenter i livsmedelsteknik som står för det lite udda forskningsgenombrottet vid Kemicentrum i Lund. Samtliga tre är svårt begivna just på kladdkaka, ett fenomen som de stött på för första gången under sin vistelse i Sverige.
– Brownies är ju ett välkänt begrepp i till exempel USA men den där riktiga, krämiga kladdkakan är något helt annat. Den finns antagligen bara här, slår indiern Jitesh Jayakumar fast.
Tar fram pulvermix
I samråd med kurskamraterna Anna Telfser, Italien, och Iliana Karasa, Grekland, valde han därför ut ”Swedish Mud Cake” för ett livsmedelstekniskt experiment inom ramen för utbildningen de går. Målet var att utveckla en pulvermix för en kladdkaka som kan ätas både av veganer och glutenallergiker, två snabbt växande grupper på livsmedelsmarknanden.
– Utmaningen är större än många tror. Två nyckelingredienser i en klassisk kladdkaka är ägg och vetemjöl. Båda bidrar till den speciella mjuka konsistensen, men var tvungna att bytas ut med tanke på våra målgrupper, berättar Anna Telfser.
Än finns inga konkreta planer på att börja marknadsföra den nu färdiga pulvermixen – men samtliga tre tror att den kan ha marknadspotential. Provsmakarna hittills uppges ha gett godkänt.
Hemligt recept
– Mycket i vårt koncept skulle dessutom kunna ha andra tillämpningar inom livsmedelsindustrin, inte minst vad gäller vanligt matbröd, säger Iliana Karasa.
Deras recept är hemligt, men i korthet handlar det om att ersätta ägg och vete med finmalda, rostade kikärter samt mjöl av psyllium och mandel.
– Just greppet att rosta kikärterna är vi väldigt nöjda med. Det ger en ny och lite nötigare smakupplevelse åt kladdkakan, försäkrar Jitesh Jayakumar.