Foto: Länsstyrelsen/LE Carlsson

Dags att namnge skånevargen

Uppdaterad
Publicerad

Oj, vilket gensvar det blev när vi bad tittarna om hjälp att ge skånevargen ett namn. Ett 100-tal olika förslag har kommit in, det ena mer kreativt än det andra.

Många kända skåningar dyker naturligtvis upp bland förslagen. Zlatan, Edvard och Frans eller helt enkelt Pågen. Men också t ex Gere och Freke, Odens två vargar.

Bjarne Öhrling föreslår Fridolf på Facebook utifrån härledningen Olf=Ulv=Varg.  Både Ulf , Uffe och Ulvar återkommer i flera varianter. Snapphanen och Dacke föreslår flera tittare. Och på Twitter lanserar Lilian Persson: Lönne, med tanke på var vargen verkar känna sig mest hemmastadd.

Ann-Christin Friberg tycker att vargen ska heta Mattias efter hennes son som faktiskt har mött vargen öga mot öga på Kullahalvön.

Den som undrar varför både Magnus Simon och Marita Kinnander tycker att vargen ska heta Enåks bör pröva att läsa namnet baklänges.

En och annan kritisk kommentar har vi i ärlighetens namn också fått. Man döper inte djur påpekar både Linda Björk och Torkil Nilson. Och det har de naturligtvis rätt i. Hur själva dopproceduren skulle gå till har vi för övrigt ingen lösning på.

Flera tittare tycker också att vi i stället borde ägna oss åt att hedra de tamdjur som fallit offer för vargar i Skåne på senare år. En och annan avfärdar hela frågan som: trams. Och förslagen Byrackan och Judas får vi förmoda inte heller är väckta i syfte att hedra vår nye invånare.

Att sålla bland alla dessa innovativa förslag är naturligtvis ingen lätt uppgift. Men nu drar vi streck och överlåter åt er att välja mellan de namn som har dykt upp flest gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.