Området som försörjs av vattenverket Foto: Kristianstads kommun

Dagvatten rann in i reservoaren

Uppdaterad
Publicerad

Färskt gräs och jord har hittats på botten av vattenreservoaren vilket tyder på att Everödsborna har druckit dagvatten.

Under onsdagen stängdes vattnet av i det drabbade ledningsnätet. När reservoaren inspekterades stärktes misstankarna om att dagvatten tagit sig in bakvägen.

Kommunen tror att orsaken står att söka i en felkopplad dagvattenledning i kombination med midsommarhelgens kraftiga regn. Dagvatten kan då bakvägen ha trängt upp i reservoaren via en ledning som egentligen var avsedd för att föra bort överskottsvatten.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

– Kommunen kände inte till att den här typen av växelkopplade ledningar fanns kvar. Det är en kvarleva sedan Everöd var en egen kommun, säger Kristianstad va-chef Inger Hansson.

Ett bakvattenlås har nu kopplats till ledningen för att förhindra att händelsen upptrepas.

– Men vi vet fortfarande inte vad som är smittkällan, understryker Inger Hansson.

Regnvatten som har fört med sig gräs och jord förklarar nämligen inte automatiskt ett magsjukeutbrott av den storleksordning som har drabbat Everöd, Huaröd och Östra Sönnarslöv. Patientprover har visat på både calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, och campylobakter, som är en vanlig magsjukebakterie. Det tyder på att avloppsvatten på något sätt har letat sig in i systemet.

Jakten fortsätter

Nu ska ledningarna filmas på jakt efter ytterligare brister.

Efter tömningen av reservoaren har den högtrycksspolats och desinficerats med klor.

Under torsdageftermiddagen släpptes vattnet i ledningsnätet på igen. Men vattnet måste fortfarande kokas innan det används till mat eller dryck. Under helgen ska en UV-ljusanläggning installeras vid verket. Anläggningen, som man har köpt från Skellefteå kommun, ska döda både parasiter, bakterier och virus.

Även friluftsbadet i Huaröd har varit stängt efter utbrottet. Men efter kontroll av klor- och ph-halterna i vattnet är det nu återigen öppet för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magsjukeutbrott i nordöstskåne

Mer i ämnet