Foto: SVT

Daniels spillfria kopp charmade TV-publiken i Kina

Publicerad

Daniel Jacobsson,19 år från Malmö skrällde rejält i kinesiska TV-programmet ”Junior Edison” för unga uppfinnare. Hans spillfria kaffekopp fick både publikens pris och ett omnämnande som projektet med ”största vetenskapliga potential”. Totalt slutade han som tvåa i tävlingen.

– Det känns förstås jättekul. Jag var ju nöjd bara att få komma med, och så slutar man såhär. Roligast är förstås publikens pris, säger Daniel Jacobsson och berättar stolt att 1,3 miljoner TV-tittare la sin röst på honom.

Klipp: Så fungerar den spillfria koppen

I december berättade SVT Nyheter om 19-årige Daniel, då nyss hemkommen från Shanghai och inspelningen av den Idol-liknande TV-showen för unga innovatörer.

Hans bidrag, frukten av två års forskarmödor, är en kopp för varma drycker, utformad för att hindra innehållet att rinna över när någon går med den i hand. Koppen finns endast som prototyp och Daniels insats ligger i de teoretiska beräkningarna bakom konstruktionen.

Kanterna är hemligheten 

I kinesisk TV lyckades han ändå riva ner applåder genom att i all hast förse en vanlig porslinskopp med invändiga kanter av häftmassa. Det är nämligen kanterna som är hemligheten.

Genom dem påverkas såväl det skållheta kaffets ”resonans” som dess ”acceleration” två av fysikens grundläggande principer.

– Jag tror att min kopp gick hem eftersom alla kan förstå nyttan med den. Även om man inte är så intresserad av vetenskap och ekvationer kan man se poängen med en sådan produkt.

Vill tillverka på riktigt

Han tog studenten förra våren men har vid sidan av högskolestudier i Lund fortsatt jobba som handledare åt andra mattebegåvningar på sitt gamla gymnasium, Borgarskolan i Malmö.

– En tanke som slagit mig är förstås att man borde tillverka denna kopp ”på riktigt”. Med tanke på all uppståndelse borde ju uppfinningen ha viss kommersiell potential. Fast det får bli om jag har tid, just nu är det ganska fullt upp, konstaterar Daniel Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.