Danmark famlar kring atomsopor

Uppdaterad
Publicerad

På en hemlig plats utanför Risö utanför Roskilde står 5200 tunnor med radioaktivt avfall. I mer än tio år har atomavfallet funnits här i väntan på Folketinget ska ta beslut om hur och var avfallet ska deponeras.

Flera regeringar har diskuterat saken. Det är danska sundhedsministeriet som ska hitta en plats att förvara atomavfallet. Men inga kommuner vill ha avfallet i sin kommun. Inte heller Roskilde.

-Om det skulle hända något skulle det ju inte bara påverka Roskilde, utan även Köpenhamn, säger borgmästare Joy Mogensen.

Både politiker och invånare i alla de fem kommuner som pekats ut som möjliga för att förvara atomavfallet är negativa. Det handlar om Skive, Struer, Kerteminde, Lolland och Bornholm.

-Jag tycket gott det kan ligga på något annat ställer, säger Roskildebon Lene Faber.

Stort som en fotbollsplan

Det arbetas på olika lösningar för atomavfallet. Ett förslag är att föra det utomlands, ett annat så kallat mellanlager där det kan förvaras mellan 70 och 100 år och det tredje i en slutdeponi i en av de tidigare nämnda kommunerna. Det finns också en så kallad noll-lösning där avfallet blir kvar där det förvaras nu.

Atomavfallet kommer från Risös försöksanläggning som monterats ner, men även från sjukhus och industrier. Det är den så kallade Dansk Dekommissionering som har ansvar för det 10 000 kubikmeter stora atomavfallet. Det motsvarar en fotbollsplan, en meter hög.

Och det finns experter som inte kan förstå varför det tagit så många år att hitta en slutförvaring.

-Jag tycker det är oförståeligt att man inte redan från början försökte hitta en lösning för att exportera det, säger Peter Pagh professor i miljörätt vid Köpenhamns universitet.

Havet kan stiga

Det finns ännu en anledning till att Roskilde vill bli av med avfallet. Havsnivån. När stormen Bodil kom in över landet steg havet två meter. Risö, där tunnorna förvaras, ligger bara 2,80 meter över havsytan.

-Det är någonting man måste ha med i beräkningarna, säger Anne Sørensen, sektionschef på Dansk Dekommissionering som har hand om förvaringen.

Nu har man utarbetat miljöregler för mellanlagret och slutdeponin som just nu är ute på remiss. Efter jul ska det finnas ett beslutsunderlag för alla tre möjliga scenarier. Det kan betyda att Roskilde är närmare en lösning. Även om den danska sundhedsministern menar att det är viktigare att beslutet blir rätt än att det går snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.