På Bosarps gård i Skåne har man beslutat att hålla sina djur inomhus sedan en tid tillbaka. Foto: Ylva Esping

Danmark varnar för fågelinfluensan

Uppdaterad
Publicerad

Danmark skärper reglerna för höns och andra fjäderfä efter larm om fågelinfluensa. Från midnatt måste de hållas instängda under tak. Även på Bosarps gård i Skåne har man beslutat att hålla sina djur inomhus.

Åtgärden tar man till för att undvika att fågelinfluensan, som redan spridit sig och konstaterats bland vilda änder och svanar i Europa, sprider sig ytterligare.

1.500 kalkoner

Fågelinfluensa i Skåne

Två utbrott av fågelinfluensa H5N8 i Europa konstaterades så sent som i fredags. Ett utbrott i en mindre besättning med cirka 100 fåglar nära tycka Lübeck. Det andra konstaterades i en besättning på 1.500 utegående kalkoner i Bregez i Österrike.

För att minska risken för smittspridning mellan vilda fåglar och fjäderfä gäller sedan 2007 skyddsnivå 1 för hela Sverige. Nivån innebär att fjäderfä får gå ut, men att foder och vatten ska ges under tak eller under ett skydd utomhus.

”Liten risk”

För svensk del är smittorisken liten, konstaterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

– Jag har varit i kontakt via regeringskansliet med SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) och de bedömer riskerna som låga eller mycket låga, säger Bucht i samband med måndagens jordbruksministermöte i Bryssel.

– Det som SVA säger är att vår utfodring är under tak när de är ute, vilket ger en låg risk. Och är det inomhus så är det mycket låg risk. Våra myndigheter gör den här bedömningen och jag har fullt förtroende för att de gör en riktig bedömning, säger Bucht.

Förra året

Senaste gången högpatogena fall av fågelinfluensa påträffades i Sverige var hos två vilda svanar i Stockholm förra året, enligt smittskyddshandläggare Karin Åhl på Jordbruksverket

– Vi följer läget i omvärlden. SVA gör ju kontinuerligt nya riskvärderingar, säger hon till TT.

På Bosarps gård i Blentarp, där man föder upp ekologiska kycklingar som vanligtvis vistas utomhus, är djuren inne sedan en tid tillbaka.

– Oavsett vilken skyddsnivå Jordbruksverket går ut med har vi bestämt sedan ett par dagar tillbaka att vi håller djuren inomhus. Det är för att ta till alla skyddsåtgärder vi kan, säger Johanna Rasmusson på Bosarps gård.

Hon tar de nya larmen med ro:

– Jag är inte mer orolig nu än jag är alltid. Det finns alltid en risk, i och med att våra kycklingar går ute och kommer i kontakt med spillning från vilda fåglar.

I helgen upptäcktes en annan fågelsjukdom, Newcastlesjukan, hos fågel på en gård i Vellinge kommun. I ett område kring den gården har Jordbruksverket beslutat om restriktioner sedan i lördags.

Fakta: Fågelinfluensa

– Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som finns hos fjäderfä. Sjukdomen orsakas av influensavirus. Dessa virus kan ge upphov till plötsliga sjukdomsutbrott med mycket hög dödlighet hos fjäderfä. Sjukdomsutbrott är vanligast hos tamhöns och kalkoner, men alla fågelarter tros vara mottagliga för smittan.

– Svenska fjäderfän undersöks sedan 2003 för eventuell förekomst av aviära influensavirus (subtyp H5 och H7) inom ramen för ett EU-gemensamt övervakningsprogram. Även vilda fåglar undersöks.

Smittvägar: Influensavirus kan introduceras i fjäderfäflockar från symtomfria smittbärare, i regel vilda fåglar. De vilda fåglarna infekteras via näbben när de äter eller dricker alternativt via kloaken direkt in i tarmen. Virus utsöndras med träck och kan överleva länge i vatten. Smitta mellan vilda fåglar och tamhöns kan ske vid utevistelse eller genom att vilda fåglar kommer in i hönshuset, men sannolikt oftare indirekt genom att fågelträck kommer in i fjäderfähus via ventilation eller smutsiga skor.

Regler i Sverige: För att minska risken för smittspridning mellan vilda fåglar och fjäderfä gäller sedan 2007 skyddsnivå 1 för hela Sverige. Nivån innebär att fjäderfä får gå ut, men att foder och vatten ska ges under tak eller under ett skydd utomhus.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Skåne

Mer i ämnet