Foto: SVT

Dansk politiker frias för att ha gett husrum åt flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Den danska politikern Maria Sloth, som öppnat sitt hem för flyktingar under förra höstens akuta flyktingkris, frias från brott. Det slår rätten i Aarhus fast, enligt Jyllands-Posten.

Rätten konstaterar att det inte gått att bevisa att personerna vistats i landet olagligt.

– Det är ”dejligt” att slippa straff. Samtidigt är det fortfarande olagligt att ha flyktingar boende hos sig. Därför måste lagen ändras, säger Maria Sloth i en första kommentar till SVT Nyheter.

Riskerade fängelse

Maria Sloth är lokalpolitiker för partiet Enhedslistan. Knäckfrågan för rätten i Aarhus har varit om hon skulle dömas till böter eller fängelse för brott mot utlänningslagen. Nu blev det alltså friande dom för henne och en partikamrat.

– Jag är förvånad, eftersom jag hade räknat med böter. Vi har ju erkänt handlingen, säger Maria Sloth.

Rätten tyckte dock inte att det räckte med kvinnornas egna utsagor.

Under förra hösten

Händelsen inträffade under förra höstens stora flyktingström.

– Jag blev uppringd sent på kvällen och tillfrågad om jag kunde ha två flyktingar sovande hos mig. De var frusna och trötta när de dök upp, har Maria Sloth tidigare berättat för SVT Nyheter.

Hon bor i ett kollektiv i Aarhus och tillsammans med en partikamrat i rödgröna Enhedslistan ordnade hon sovplatser i källaren åt flyktingarna. Dagen därpå hjälpte hon dem vidare.

– De ville till Norge. Vi köpte färjebiljetter till dem, berättar Maria Sloth.

Motståndare anmälde

När hennes politiska motståndare fick reda på att hon gett tak över huvudet åt flyktingar och hjälpt dem att passera Danmark, blev hon polisanmäld av sin mentor i kommunfullmäktige, Marc Perera Christensen, andre vice borgmästare för Konservative i Århus.

– Orsaken var att hon gick ut i tidningen och meddelade att hon hade brutit mot lagen. Om man bryter mot lagen ska en domstol ta ställning. Därför polisanmälde jag henne, säger Marc Perera Christensen.

Demonstrerade utanför

Vid rättegången i Aarhus i förra veckan demonstrerade människor till stöd för Maria Sloth och hennes partikamrat.

Maria Sloth säger att hon skulle göra samma sak i dag om det blev aktuellt.

– Det skulle jag göra om situationen var densamma.

Oklart rättsläge i Sverige

I Sverige är det inte olagligt att ge husrum åt flyktingar, såvida det inte sker i vinstsyfte. Hösten 2015 var det många svenskar som hjälpte till på centralstationen i Malmö och på härbärgen när flyktingsströmmen var som störst.

Däremot är rättsläget oklart när det gäller att köpa biljetter åt flyktingar som vill passera landet utan att söka asyl. Frågan är inte rättsligt prövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.