Gränskontroll vid Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT

Danskar som jobbar i Sverige måste uppvisa negativt covidtest

Uppdaterad
Publicerad

Sverige inför krav på negativt coronatest vid inresa till landet för alla utländska medborgare. Detta innebär mer dokumentation för danska arbetspendlare.

Från och med lördag den 6 februari måste utländska medborgare kunna visa upp ett negativt covid-19-test vid ankomsten till Sverige.

Max 48 timmar gammalt

För närvarande råder redan inreseförbud för icke nödvändiga resor till Sverige för utländska medborgare från alla länder utanför EU/EES samt från Danmark och Norge. Dagens beslut innebär att även alla EU- och EES-medborgare omfattas, till exempel finländare, om de saknar intyg på negativt covidtest.

Testet får som huvudregel vara max 48 timmar gammalt. Krav på testintyg gäller inte utländska medborgare som är yngre än 18 år.

Danska arbetspendlare undantas

Danskar som arbetspendlar till Sverige har hittills bara behövt visa upp ett arbetstillstånd vid gränsen. Med de nya reglerna tillkommer ytterligare dokumentation.

Regeringen har dock valt att göra undantag från 48-timmars regeln då arbetspendlares coronatest inte får vara mer än en vecka gammalt. De nya reglerna innebär att reglerna för svenska och danska arbetspendlare kommer vara desamma vad gäller covidtester. 

– Det är positivt att Sverige gör undantag för gränspendlarna och att reglerna synkroniseras med de danska, säger Johan Wester, vd på Öresundsinstitutet. Han fortsätter:

– Men detta innebär ett merarbete för danska pendlare.

Reglerna gäller till den 31 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.