Påve Franciskus och ärkebiskop Antje Jackelén sida vid sida. Så har det inte alltid sett ut mellan katoliker och lutheraner...

Därför kommer påven till Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Har du funderat över varför det pratas så mycket om att en vatikanstatare i vit klänning ska besöka Skåne? Att händelsen tillskrivs så stor betydelse har med mer än ett vanligt statsbesök att göra. Det är vår egen plats i historien det handlar om.

Den 31 oktober 1517 ska Martin Luther enligt traditionen ha spikat upp svidande kritik mot katolska kyrkan på en kyrkport i tyska Wittenberg. Det blev startskottet för det som historien skulle komma att kalla den lutherska reformationen.

Men Martin Luther var inte ensam om att vilja reformera kyrkan, flera andra gjorde sina egna försök. De som idag kallas protestanter behöver därför inte tillhöra samma kyrka.

Påven besöker Skåne

En påve med minskad makt var en populär tanke i många nordeuropeiska kungahus, inte minst i Stockholm hos Gustav Vasa. Hans efterträdare deltog sedan i blodiga långa krig mot katolska motståndare i andra länder.

Men vad som var religiös tro, eller bara vanlig gammal mänsklig hunger efter makt i de här striderna är som vanligt ytterst omtvistat.

Gustav II Adolf stupar i slaget vid Lützen 1632. Ett av många blodiga slag mellan katoliker och protestanter i Europa.

Efter det lutherska genomslaget i Sverige blev det svårt att vara katolik här. Helt enkelt olagligt, och under en period bestraffat med inget mindre än döden.

Med åren blev lagen alltmer tolerant, men först år 1977 var det tillåtet att starta katolskt kloster i Sverige utan att ha kungens tillåtelse.

Religionskonflikter har pågått i Europa ända in i våra dagar. En av de mest utmärkande händelserna i modern tid är kanske konflikterna på Nordirland, som i historieböckerna beskrivs som bråk mellan katoliker och protestanter.

När artisterna U2 och John Lennon sjunger om ”Sunday bloody sunday” är det en händelse 1972 de syftar på; en demonstration som slutade med att 14 människor dog.

Blodiga söndagen i Belfast, Nordirland 1972. 14 människor dog.

Nästa höst har det alltså gått 500 år sedan kyrkan splittrades, och redan i år inleds uppmärksammandet av det som kallas reformationsåret. Att påven väljer att komma hit just nu är alltså ingen slump. Besöket är ett gemensamt initiativ mellan Vatikanen och Lutherska världsförbundet, och själva kallar de det resultatet av flera decennier av dialog som förts för att kyrkorna ska kunna respektera varandra och leva sida vid sida.

Sverige anses vara ett starkt fäste för lutherdomen, därför anses det lämpligt att mötet hålls just här. Lund representerar enligt motiveringen en tusenårig kristen närvaro, både före och efter reformationen.

Nästa år är det också 70-årsjubiléum för Lutherska Världsförbundet som bildades 1947 i – just det – Lund.

Det är i Lunds domkyrka den ekumeniska gudstjänsten ska hållas. Men någon nattvard blir det inte, det är en ritual kyrkorna ännu inte kan komma överens om innebörden i. Foto: Julia Åberg

Inför höstens möte har det flera gånger pratats om att katoliker och lutheraner för första gången någonsin tillsammans ska fira reformationen. Men den formuleringen är det tveksamt om alla katoliker stämmer in i. Katolska kyrkan i Sverige vill hellre säga att mötet är ett sätt att uppmärksamma reformationen. Många katoliker har även uttryckt sin undran kring varför påven väljer att komma hit just nu, när det är Luther som jubilerar.

Men den 31 oktober ska de hur som helst fira gudstjänst tillsammans i Lunds domkyrka. Någon nattvard blir det däremot inte – just detta verkar vara ett av de områden där kyrkorna har allra svårast att komma överens.

Kristi ställföreträdare på jorden, så kallar katolikerna påve Franciskus. Foto: Scanpix

Men oavsett ordval och ritualer är påves besök i mångas ögon en händelse av giganstiskt mått. Över en miljard katoliker kallar honom för Kristi ställföreträdare på jorden. Själv har Franciskus sagt att möten som dessa är extra viktiga i vår tid, som mer än på länge präglas av krig, miljöförstöring och människor på flykt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet