Därför släpptes 28-åringen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som suttit häktad i Helsingborg, misstänkt för att ha vållat en Djurgårdssupporters död i samband med den allsvenska premiären den 30 mars släpptes under onsdagen av Helsingborgs tingsrätt.

Det var försvaret som yrkade på att han skulle släppas eftersom det inte längre fanns någon kollusionsrisk. Med det menas att den tilltalade inte längre kan förstöra bevis eller påverka vittnen. Men åklagaren motsatte sig beslutet.

– Jag menar att det föreligger en kollusionsrisk tills förhandlingen är avslutad. Men jag förstår hur tingsrätten resonerar, säger Eleonora Johansson, åklagare i målet.

Rättegång mot fotbollssupporter

Nu återstår det som med största sannolikhet blir avgörande för ansvarsfrågan när det gäller vållande till annans död : förhören med rättsläkaren och med  professor emeritus Carl-Henrik Nordström, som åklagaren under pågående rättegång igår överraskande begärde att få förhöra.

Han har på eget initiativ skickat in ett yttrande till tingsrätten, där han ger den rättsmedicinska analysen skarp kritik. Han menar att man inte bara ska titta på obduktionsprotokollet, utan också prata med kvalificerade läkare inom klinisk neurokirurgisk verksamhet.

Han säger bland annat att även hjärnskador som inte är omfattande kan utlösa en biokemisk storm i hjärnan, vilket i sin tur  kan utlösa andningsstillestånd,  mycket kraftig blodtrycksstegring och rubbningar av hjärtrytmen. Även helt friska personer kan få hjärtsvikt.

– Jag anser att de uppgifter han lämnat är av betydelse för processen, säger Eleonora Johansson.

Och hon får stöd tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem, som följer rättegången för Kvällsposten.

– Jag tror att detta nya vittnesmål kommer att få mycket stor betydelse, säger han.

Men försvaret har en annan uppfattning.

– Om jag har tolkat professorn rätt säger han att om det finns svåra skall- och hjärnskador så talar det mot den tilltalade. Om det å andra sidan är avsaknad av sådana skador så talar det också emot honom. Jag tycker det är en något osportslig situation, där skador är negativa för den misstänkte, och avsaknaden av sådana är ännu mera negativa för honom. Det blir en spännande fråga för rätten att knäcka, säger Stefan Rosell, 28-åringens försvarsadvokat.

Förhören med rättsläkaren Sixten Persson och med professor Carl-Henrik Nordström sker tisdagen den 27 april.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot fotbollssupporter

Mer i ämnet