SJ tar över Öresundstågen efter Transdev från och med 2020. Foto: TT

Därför vann SJ kampen om Öresundstågen

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att SJ tar över Öresundstågen. Tre andra bolag lämnade anbud, men SJ ansågs vara den som var bäst lämpad. Att de var lägst i pris och redan har en färdig organisation var några av anledningarna till att de kammade hem upphandlingen.

Det har nu avslutats en lång upphandlingsprocess gällande vem som ska köra Öresundstågen från 2020 och åtta år framöver.

Kontraktet är värt ungefär 900 miljoner kronor per år.

Men i den upphandling som nu skett ingår ännu mer, med större helheltsansvar, än vad som ingår i det nuvarande kontraktet. Det handlar om ansvaret för tågens skick, fler anställda och större beredskap när det blir förseningar och inställda avgångar. Dessutom sätts krav på en bättre hittegodsavdelning.

– SJ var klart lägst i pris och det bästa erbjudandet i kvalitet, säger Håkan Henmyr, projektchef på Skånetrafiken.

Hur går det ihop med att SJ samtidigt ska ha råd att anställa fler, till exempel?

– Vi har tittat på det. Min bedömning är att de är trygga i sitt anbud och har räknat med att snabbt uppnå incitamenten för att slippa betala vite. SJ har mycket lösningar på plats och behöver inte utveckla ny teknik bakom. Vi har också tittat på förmågan att vara redo att köra tågen när det är dags, säger Håkan Henmyr.

”Vi är såklart besvikna”

Ytterligare tre bolag lämnade in anbud. Det är Transdev, som idag kör tågen, samt Go Ahead och Arriva.

– Vi är så klart jättebesvikna över beslutet. Vi har kört tågen sedan 2011 och har sett en fin utveckling i kundnöjdheten och punktligheten, säger Thomas Charrier, kommunikatör på Transdev.

Upphandlingen, som börjar gälla 2020, innehåller mer än vad det tidigare kontraktet gjort.

– Jag hoppas verkligen att det kommer att märkas för kunderna. Vår utgångspunkt är att i alla avseenden bli bättre, säger Håkan Henmyr på Skånetrafiken.

Osäkert om någon överklagar

Om något av de förlorande bolagen kommer att överklaga upphandlingen är just nu för tidigt att säga. Men det är inte ovanligt att det sker, säger Håkan Henmyr.

– Vi behöver den här tiden fram till december 2020 med att etablera en organisation. Den tiden är jätteviktig, säger Håkan Henmyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.