SVT fikade med Foto: Firas Razak

De är trötta på Stockholmsfixerad sportbevakning

Uppdaterad
Publicerad

– Vi vill se mer dam- och ungdomsidrott. Och varför är sportbevakningen så Stockholmsfixerad?

När det var dags för den första ”Fika med SVT” igår kom mycket att handla om sport – inte så oväntat kanske om man besöker en handbollsklubb.

Det är mörkt och snöigt utanför sporthallen i Höör. Men inne i hallen är det desto svettigare. Här tränar H65:s junior- och utvecklingslag för damer för fullt, ett av tre pass i veckan.

Det går bra för H65. Damerna ligger med i toppen i elitserien. Just den här kvällen spelar laget borta mot Sävehof och matchutvecklingen följs noga vid fikabordet via en padda. Men att det går bra märks inte så mycket i SVT tycker H65-arna.

#fikamedSVT

– Allt handlar bara om hockey och fotboll, säger tjejerna vi pratar med.

– Och det är för lite damidrott.

Mer damidrott

Tommy Larsson är ledare för laget. Han vill också se mer damidrott. Och han tycker att SVT:s sportbevakning är alldeles för Stockholmsfixerad.

– Det kvittar vad som hänt ute i landet, vilka som spelat. Har AIK en match så visar man det i alla fall, säger han.

Åsa Berling som också är ledare håller med. Och hon tycker att SVT borde satsa mer på ungdomsidrott.

– Ta Lundaspelen, säger hon.

– Två stora turneringar för handboll och basket med massor av lag. Jag tycker det är obegripligt att SVT inte sänder det. Varför är det bara TV-pucken hela tiden?

TV eller sociala medier

Under samtalets gång står det klart att det är stor skillnad på mediekonsumtionen mellan de olika generationerna. De unga spelarna får sina nyheter via sociala medier, ser i stort sett allt via nätet och bryr sig inte jättemycket om vem som egentligen levererar innehållet. De äldre ledarna sätter sig framför tv:n och betonar att public service är viktigt.

Foto: Firas Razak

– Jag tittar helst på SVT. Jag litar på er och jag tycker det är skönt att slippa reklamavbrotten, säger Tommy Larsson.

– Jag tittar nästan inte alls på tv, säger Erika Månsson.

– Runt 90 procent av tiden tittar jag nog på viaplay och sånt.

Behöver inte TV

– Jag har inget behov av att titta på tv på det sättet, säger Anna Rolin som förklaring till att hon inte hamnar där i tv-soffan. Hon tittar istället mycket på youtube – och på den norska succéserien Skam på svtplay.

– Den är jättebra! Man känner igen så mycket.

Åsa Berling menar att public service är viktigare än någonsin och vill stärka SVT och Sveriges Radio – genom att slopa tv-licensen.

– Den känns helt förlegad, säger hon.

– Ta ut pengarna via skatten istället. Då skulle public service få mer pengar och det behövs idag för att stärka demokratin.

SVT fikade med H65 i Höör som hade många synpunkter på vårt innehåll Foto: Firas Razak

#FIKAMEDSVT

”Fika med SVT” är en satsning som vi gör nu i början av året. 100 möten med publiken ska ske över hela landet – sex av dem i Skåne.

Tanken med det hela är att vi över en kopp kaffe ska träffa grupper i olika åldrar, med olika bakgrund och erfarenheter för att prata om nyheter och sport. Vi vill veta mer om hur vår publik tar del av nyheter. Hur håller man sig uppdaterad? Vad är viktigt när man väljer var man tittar och läser? Hur kan vi bli bättre? Alla vi åker ut och träffar har själva anmält sitt intresse för att vara med.

Igår var vi ute på vårt första möte när vi besökte klubben H65 i Höör. Det blev ett spännande samtal om tv-licens, playtjänster, sociala medier och Skam – den norska serien som är en sådan succé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#fikamedSVT

Mer i ämnet