Manliga studenter har störst svårigheter att hitta bostad. Foto: Johan Dernelius

De har svårast att hitta studentbostad

Uppdaterad
Publicerad

Idag är första dagen på höstterminen för många studenter och det innebär att de behöver tak över huvudet. Men många vittnar om att det är svårt när det finns för få bostäder, särskilt för manliga studenter.

– Vi blir kontaktade av väldigt många studenter som undrar var de ska ta vägen. Det finns inte plats för alla så politikerna behöver bygga fler bostäder i Malmö, säger Jenny Börjeson, ordförande för studentkåren i Malmö.

I Malmö har antalet studenter ökat från 5 000 till 24 000 sedan skolan startade i slutet på 90-talet. Om mindre än ett och ett halvt år, i januari 2018, får högskolan i Malmö universitetsstatus och det kan innebära att ännu fler studenter än idag söker sig till staden, inte minst utländska studenter.

Svårast för män

– Det är en grupp som redan idag har svårt att få en bostad i Malmö och svårast är det för de manliga studenterna som kommer från andra länder, konstaterar Jenny Börjeson.

Hon tillägger:

– Många som hyr ut söker efter kvinnor, helst svenska kvinnor. De har uppfattningen att kvinnor är mer renliga och skötsamma, säger hon.

Lägenhetsägaren trodde han var kvinna

Sascha Simon, som kommer från Tyskland och ska studera internationella relationer i Malmö, har fått känna av precis det Jenny Börjeson beskriver.

– De flesta kvinnliga studenter som jag känner har fått bostad men inte männen, säger Sascha.

Han blev inbjuden till en lägenhetsvisning men fick höra att ägaren trodde han skulle möta en kvinna.

– Det kändes konstigt att få en sådan kommentar men eftersom både män och kvinnor kan heta Sascha så blev det så här, säger han.

Sascha har fått ett rum i en lägenhet i Malmö men där finns ingen el och han har blivit ombedd att skriva under ett kontrakt på svenska som han inte förstår.

– Jag har krävt att få en kontrakt skrivet på engelska annars skriver jag inte under, säger Sascha.

”Utmaning att lägga det stora pusslet”

Bostadsmarknaden är tuff i Malmö. Det är stor inflyttning och många behöver en bostad.

– Vi bygger för att alla ska få en bostad i Malmö, inte bara vissa grupper, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor i Malmö.

Hon berättar att kommunen bygger bostäder åt unga och studenter men att utmaningen är att lägga det stora pusslet så alla får någonstans att bo.

Många studenter får vänta i upp till ett år på en studentbostad eller ett förstahandskontrakt i annat boende. De bor istället i andra hand eller hos vänner och släktingar i början av sin studietid.

Pendlar från Osby

Selma Turicinovic blev jätteglad när hon kom in på kriminologiutbildningen på Malmö högskola. Hon började söka bostad i somras men har inte fått någonstans att bo.

– Jag pendlar varje dag från Osby och det tar tre timmar. Ibland har jag två lektioner så det innebär att jag sitter på tåget längre än i skolan. Det kommer inte att hålla i längden, säger Selma.

Hon berättar att hon även kom in på högskolan i Kristianstad och där finns en bostadsgaranti.

– Om jag hade valt att studera i Kristianstad hade jag fått en bostad, säger Selma.

STUDENTBOSTÄDER I MALMÖ

MKB

Antal studentlägenheter: 1007 lägenheter och ytterligare 155 håller på att byggas i Västra hamnen.

Snitthyra: Ungefär 4.100 kronor/månad

Kötid: Mellan 3 veckor och 1 år.

Vilka kan hyra: Aktiva studenter på högskola, universitet, yh/kh. Studenter med utbildningsfäste i Malmö prioriteras.

Malmö studenthus

Antal studentlägenheter: 665 lägenheter.

Snitthyra: Ungefär 4200 kr/månad. Hyran betalas 10 månader per år då juli och augusti är hyresfria.

Kötid: Mellan 2-4 månader för tillfället.

Vilka kan hyra: Aktiva helttidsstudenter med ”sund ekonomisk situation”.

Källa: MKB/Malmö studenthus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.