Foto: Johan Dernelius

De ska gå snabbspåret till läraryrket

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på utbildade lärare i Sverige och ett sätt att hantera lärarbristen är att leta bland nyanlända lärare. Idag samlades cirka 125 nyanlända på Malmö Högskola med förhoppningar om en framtid som lärare och en av dom var Yomn Kadoura.

Hon är från Syrien som tycker detta är helt fantastiskt.

– Jag hoppas få jobb och börja ett nytt liv. Jag tänker att få börja jobba är ett nytt liv för mig, säger Yomn Kadoura som nu varit i Sverige i tre år. Hanan Bara är också på träffen och säger:

– Detta skulle betyda för mig att jag kan börja med mitt nya liv här i Sverige. Det är svårt att börja om igen med nya studier, så detta är en perfekt väg för mig.

Lämpliga kandidater samlades idag

I slutet av november, den 21:e startar Snabbspår för lärare och förskollärare vid Malmö Högskola med 45 platser i form av en lärarförberedande kompletteringsutbildning på svenska och delvis arabiska.

Det är andra utbildningsomgången och den riktar sig till lärare och förskollärare. Det var inför denna start som Malmö Högskola och Arbetsförmedlingen anordnade dagens informationsträff för kandidater med lämplig bakgrund.

Fördjupande om skolsystemet

– Snabbspåret är en statlig satsning för nyanlända lärare med arabiska som modersmål. Som nu ska gå en fördjupande orientering kring det svenska skolsystemet, förklarar Pähr Hansson på Malmö högskola.

Snabbspåret är en landsomfattande satsning och totalt har Arbetsförmedlingen köpt in 1.200 utbildningsplatser under två år på olika universitet och högskolor. Utbildningen, som är sex månader, handlar om att arbeta i svensk skola och förskola.

Delvis på arabiska

Den innehåller till exempel avsnitt om svensk demokrati, värderingar, pedagogik, kulturella koder, kommunikation med elever och föräldrar samt nationella dokument som läroplanerna.

Utbildningen erbjuds delvis på arabiska. Utbildningen är till för nyanlända arabisktalande lärare som har översatt examensbevis från hemlandet och utbildningen erbjuds universitet och högskolor i Malmö, Stockholm, Göteborg, Linköping, Umeå och Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.