Husiebor vandrar i förebyggande syfte. Foto: SVT

De vandrar för allas trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stökig sommar med personrån och två misstänkta våldtäkter upplever man att klimatet hårdnat i stadsdelen Husie i östra Malmö.

Polisen ser inte någon markant ökning av brottsligheten i stadsdelen. Men Husiebor har samlats och bildat en egen ”vandringsgrupp”. De nystartade vandringarna, där man patrullerar i stadsdelen har ökat sammanhållningen. En av vandrarna är Ninna Gitsén, som själv känner sig otrygg i Husie.

Syns på långt håll

– Under de här veckorna som jag vandrat har jag träffat många trevliga människor som jag inte träffat innan. Bland annat mina barns klasskamraters föräldrar som jag inte pratat med tidigare. Här går jag och pratar med dem, vilket jag inte skulle gjort annars, berättar Ninna Gitsén.

Stathis Orfanidis kisar bakom sina solglasögon och fyller i:

– Vi är inga vakter. Vi är bara ute för att synas. Vi är en trevlig grupp av människor som är ute och håller utkik, säger han.

Det viktigaste verkar vara att lära känna varandra och att engagera sig, inte tro att man ska fånga bovar. De gula västarna gör att man nu känns igen vida omkring.

– Man ser oss på långt håll. Det händer inte så mycket här och det är absolut bra att vi inte ser någonting. Vi är förebyggande, säger Per Jönsson.

Uppskattas av ungdomar

Navet i att föra samman och organisera verksamheten har flyttats över till sociala medier.

– Vi skapade en facebooksida så att folk själva kan gå in och skapa evenemang på de tider som passar dem själva, berättar Ninna Gitsén.

Något som passar vandrarna.

– Jag brukar själv gå på lite olika tider, när det passar en. Det är enklare än vad man tror. Man skapar en kärngrupp och sedan driver det vidare till en lite större grupp och att det sedan sprider sig successivt, säger Per Jönsson.

– När man pratar med ungdomar ute på gatorna tycker de att det är trevligt att vi kommer gående. Det känns bra, säger Stathis Orfanidis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.