Foto: Matilda Niang / SVT

”Vi glömmer inte Palestina”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagkvällen höll Palestinanätverket i Malmö en demonstration på årsdagen av staten Israels bildande. Men att den hölls i samband med ESC har väckt kritik.

Demonstrationen började på St Knuts torg i Malmö och sedan i väg mot Möllevångstorget.

”Yalla, yalla, muren ska falla”, skanderade flera i tåget.

Eurovision Song Contest 2013

Det var Palestinanätverket som arrangerade dagens demonstration, som inträffar på den så kallade Al Nakbadagen – ”Den stora katastrofen”, till minne av de över 700.000 palestinier som blev flyktingar i samband med staten Israels bildande.

– Alla har kommit för att visa sitt stöd för Palestina, säger Daniel Sestrajcic (V), ordförande i kulturnämnden i Malmö.

Krav på uteslutning ur ESC

Han höll tal på torget och passade då på att ge en känga till EBU som arrangerar ESC.

– Man säger ”we are one” men tusentals palestinier lever just nu under förtryck under Israel. Därför kräver vi att EBU utesluter Israel ur tävlingen. Man bör följa sina egna idéer om demokrati, säger han.

Den politiska gruppen ”Boykot Israel” hade rest från Danmark för att delta i dagens demonstration.

– Vi räknar med att Danmark vinner Eurovision song contest, och då gör vi en stor demonstration i Köpenhamn nästa år, säger gruppens talesperson Irene Clausen.

”Glömmer inte Palestina”

Fyra unga tjejer kom också till manifestationen för att visa sitt stöd till Palestina.

– Vi är här för att visa att vi fortfarande bryr oss. Vi glömmer inte Palestina, säger Zena Younis, 18, till SVT:s reporter på plats och fortsätter:

– Israel säger att de gamla palestinierna kommer dö, och de unga kommer glömma. Men vi är här i dag för att bevisa att det inte stämmer.

Kritik mot demonstrationen

Manifestationen har väckt kritik från flera håll. Kritikerna menar bland annat att den förstärker bilden av Malmö som en antisemitisk stad.

I samband med Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel i Malmö år 2009 uppstod kravaller och våldsamheter. Israels delegation under ESC anses vara en av de mest utsatta och polisen har därför stärkt säkerheten kring dem.

Men kvällens demonstration flöt på utan problem. Polisen på plats vid demonstrationen sade att hotbilden i princip var obefintlig.

– Vi utgår ifrån att det blir en lugn manifestation. Vi har en beredskap om något skulle inträffa, sade Ulf Sempert, polismästare i Malmö, till SVT tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2013

Mer i ämnet