Tidningen Norra Skåne. Foto: TT Bild

Läsare demonstrerar mot Norra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

En grupp privatpersoner har nu tröttnat på tidningsledningen på Norra Skånes beslut att omplacera journalisten Berit Önell efter hennes avlöjanden i tidningen. De kräver att beslutet tas tillbaka och att chefredaktören avgår.

Händelserna kring Norra Skåne har fått mycket uppmärksamhet under våren och sommaren. Journalisten Berit Önell omplacerades efter flera reportage som pekar på missförhållanden i kommunen.

Idag kommer ett femtiotal hässleholmsbor att demonstrera utanför tidningen för att visa sitt missnöje mot beslutet.

Medier

– Det är som om vi lever i Sovjet att kommunen ska bestämma vad som skrivs i tidningen, säger initiativtagaren Jeanette Ström till Sydnytt. Det borde inte få gå till så här, menar hon.

Jeanette menar att de journalister som avslöjat kommunens ifrågasatta affärer har sparat miljoner åt skattebetalarna genom att skriva om det och att det tidningsledningen gjort inte ska få rinna ut i sanden.

– Efter det här har Norra Skåne blivit ett informationsblad åt kommunen, säger Jeanette Ström. Hässleholm är inte demokratiskt längre, vågar man ens bo kvar här, konstaterar hon. När vi som inte är journalister nu sätter ner foten hoppas vi att andelsägarna tar sitt förnuft till fånga och upphäver beslutet och istället avsätter chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk, säger Jeanette Ström

Styrelsen hot mot tidningen

I samband med demonstrationen idag kommer gruppen att lämna över en protestlista till tidningen som förhoppningsvis ska nå Karlsson-Bernfalk.

– I första hand är det henne vi vänder oss till men det är ju styrelsen och dess ordförande som är det stora hotet mot tidningen.

Mimmi Karlsson-Bernfalk slår tillbaka anklagelserna mot henne och tidningen och menar att det hela är skrattretande.

– Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag hör det, säger Mimmi Karlsson Bernfalk. Att påstå att vi skulle gå kommunens ärenden är en skymf mot alla journalister på den här redaktionen, menar hon. Vi har aldrig och kommer heller aldrig styras av kommunens politiker, säger Karlsson-Bernfalk till Sydnytt.

Chefredaktören säger att hon respekterar demonstrationen och den är en självklarhet i ett demokratiskt samhälle men menar att de som protesterar inte är så många.

– Det är en liten klick som driver det här, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet