Merparten av Skånes kommuner hoppas ha löst lärarbristen när skolan börjar genom att på olika sätt trolla med knäna. Foto: Jessica Gow/TT

”Det är lärarnas marknad vilket får ekonomiska följder”

Uppdaterad
Publicerad

Ökad rörlighet bland lärare med uppdrivna löner som följd, det är verklighet i de kommuner som besvarat SVT Nyheter Skånes enkät. 

Hälften av länets kommuner 33 kommuner har svarat. Av dessa är det endast ett fåtal som inte har några problem med bemanningen i grundskolan eller gymnasiet. 

– Vi saknar inga lärare just nu inom båda verksamhetsområdena, skriver Simrishamn. 

Flest vakanser i Malmö

Storstaden Malmö har det tuffast, när det gäller antal vakanta tjänster då skolan startar: 85 lärare och fritidspedagoger. 

– Av dessa har vi i dagsläget löst alla utom en, till exempel genom att bemanna med obehöriga lärare eller genom att organisera/omfördela arbetsuppgifter på skolan, svarar Malmö. 

Även Helsingborg har många vakanser med totalt 13 utannonserade lärartjänster. Kristianstad kommer tätt efter med tio lediga tjänster. 

Trollar med knäna

Merparten av Skånes kommuner hoppas ha löst lärarbristen när skolan börjar genom att på olika sätt trolla med knäna. 

Så gott som alla kommuner noterar en större rörlighet på lärarsidan. Vad får då detta för konsekvenser? 

I Simrishamn svider det i den kommunala plånboken: 

– Det är lärarnas marknad vilket får ekonomiska följder genom högre löner. 

Titel hjälper föga

Vellinge utsågs i fjol till Årets skolkommun men det hjälper föga: 

– Det vi märker av mest är att det blivit svårare att rekrytera behöriga lärare. Dessutom har lönerna trissats upp markant. 

Även i Hässleholm har man noterat en viss löneglidning och i Eslöv har lönerna drivits upp vid nyanställning. 

– Få sökanden leder till lägre kvalitet på grund av sämre urval. Det blir också konflikter mellan skolor, skriver Eslöv. 

Malmö, som är i numerärt överläge när det gäller antalet vakanta tjänster, instämmer när det gäller löneglidningen. 

Ökat 4.000 kronor

I Örkelljunga, med knappt knappt 10.000 invånare, blir det extra ekonomiskt kännbart. 

– För att kunna rekrytera i denna tid för lärarflytt har lönerna ökat med 4.000 till 5.000 kronor. 

Att det är lärarnas marknad gör att rekryteringarna tar längre tid. I Höganäs har man varit tvungen att annonsera ut samma tjänst flera gånger när lärare, som först tackat ja, dragit sig ur när deras gamla arbetsplats höjt lönen. 

Jobba med arbetsmiljön

Lönen är en faktor, men det måste till fler saker för att råda bot på den uppkomna situationen, anser man i Kristianstad: 

– Vi måste arbeta mer med en god arbetsmiljö för att var en attraktiv arbetsplats.  

I Helsingborg och Östra Göinge har man tvingats anställa obehöriga lärare för att lösa situationen. Detta leder till ett tryck på den befintliga personalen, som får agera handledare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.