Lars-Ingvar Ljungman (M), förbundsordförande i Skåne. Foto: TT

”Det som sker är ingen överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

– Det som sker i Hässleholm är en normalisering av Sverigedemokraterna, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Moderaterna i Skåne.

Moderaternas förbundsordförande i Skåne, Lars-Ingvar Ljungman, har tidigare uttalat sig om huruvida moderaterna ska samarbete med Sverigedemokraterna eller inte.

I december sa han att ”Moderaternas förstahandsalternativ inte är att samarbete med SD”.

M öppnar för att fälla regeringen

I dag säger han så här till SVT Nyheter Skåne:

– Jag har väntat på detta och är inte överraskad över det som sker i Hässleholm, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Han säger att Skåne ligger en mandatperiod före resten av landet med tanke på hur många som valde att rösta på Sverigedemokraterna i det senaste valet, 2014.

– Vi måste kunna hantera Sverigedemokraterna på samma sätt som andra partier med tanke på deras storlek, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Vill ha kommunalrådspost

Han anser inte att partiledare Anna Kinberg Batras uttalande i förra veckan har ändrat någonting i sak:

– Det är i praktiken uteslutet för oss att sätta oss i en regering med Sverigedemokraterna, säger Lars-Ingvar Ljungman och han tror heller inte det blir aktuellt i Hässleholm. Det kommer snarare att bli frågan om ett samstyre där partierna får poster utifrån sin storlek.

– Kommunalrådsposten bör däremot gå till något av Allianspartierna eftersom det är deras budget som gått igenom, säger han.

Lars-Ingvar Ljungman säger att han har haft en del mailväxling med partikamraterna i Hässleholm men han har inte gått in och försökt påverka hur de lokala företrädarna ska agera.

– Moderaterna i Hässleholm har haft ett medlemsmöte och det tycker jag är bra. De har inhämtat medlemmarnas åsikter i den här frågan.

– Det som sker i Hässleholm är ett led i normaliseringen av SD. Man kan gilla det eller ej men det går inte att tänka bort ett sådant stort parti, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Skåne är det näst största moderata länsförbundet i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet