Dinas Ark: Vi tar stort ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Hundägare varnar för att adoptera gatuhundar från Rumänien via Dinas Ark. Men organsationen menar att kontrollerna och utvärderingarna av hundarna är noggranna. 

Sedan den ideella föreningen Dinas Ark startade 2011 har man adopterat bort 275 gatuhundar. Syftet är att rädda dem från situationen i Rumänien.

– Den är fruktansvärd. Det finns ca 3 miljoner gatuhundar som lever i misär, säger ordförande Karolina Svensson som själv adopterat en rumänsk hund.

Hundadoptioner

Många donerar

Den som adopterar betalar runt 5000 kronor och bokar hunden på nätet. Många donerar också pengar och det redovisas sedan öppet på hemsidan.

Bilderna på hundarna lockar många, och de beskrivs som trevliga och rara.

– Jag fastnade för en bild och det visade sig sig vara rätt, säger Karolina.

Gått snett

Men flera adoptioner har gått snett. Hundägare som svt pratat med tycker inte alls att beskrivningarna stämmer eftersom de fått hem sjuka och psykiskt labila hundar.

Vissa har fått avlivas. 

– Hunden växlade i humör så ofta. Då insåg jag att det inte var ett normalt beteende. Han kunde hålla på i tre timmar ute i hundgården, skälla och anfalla gallret, säger Maria Johansson som adopterat fyra hundar.

– Jag blev också lurad. En hund skulle vara 70 cm i höjd, men det är den ju inte, säger Eva Eriksson, som också adopterat.

Jättestort ansvar

– Hundarna  utvärderas på plats i Rumänien. Sedan kan det vara så att miljön förändrar individen. Blir de otrygga så kan det bli så, säger Karolina Svensson.

Men vad har ni för ansvar för att det här inte inträffar?

– Men det är klart att vi har jättestort ansvar i att se till att det är rätt typ av hundar som tas in i adoptionsprogrammet, säger Karolina Svensson.

Men Dinas Ark har också blivit kritiserade för sin hundtransport från Rumänien.

I dag adopteras gatuhundar från flera delar av Europa. Just Dinas Arks transport tar två dygn och går via Öresundsbron.

Dålig ventilation

I  januari blev den stoppad av länsstyrelsens djurskyddsinspektör som av en slump stötte på den i Skåne. Då fanns 26 hundar i en transport som egentligen är byggd för två hästar.

– Man hade satt små och stora hundburar lavade på varandra i tre våningar. En del burar var mindre burar där man placerat stora hundar i, säger djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund.

– Man hade inte gjort en ventilation så luften kunde nå alla djuren. Så utrymningskraven, hur djuren hade det och tillstånden saknades.

Kan bli fel

Efter händelsen blev Dinas Ark åtalsanmälda. Hundägare och volontärer som åkt med i transporten tycker också att resan är skadlig för hundarna.

En av dom som skött transporten flera gånger är nu kluven till adoptionerna.

– Vissa är trevliga och bra hundar. Flertalet är problemfria hundar, men det kan bli fel. Vi kan omöjligt rädda alla, säger transportföraren Madelene Lundberg.

Köpt ny bil

Men trots all kritik kommer Dinas Ark fortsätta sin verksamhet.

– Vi har nyligen köpt en bil som inreds i samråd med länsstyrelsen efter alla lagar och förordningar som finns. Nu får vi möjlighet att göra rätt, säger Karolina Svensson.

– Bara för att hundarna kommer från en extremt dålig miljö så är det inte rätt att de ska få leva i en dålig miljö i ytterligare en period. Ska man ta hit dem ska de vara friska, inte bära på sjukdomar och framförallt åka i godkända transportfordon, säger Mattias Gårdlund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundadoptioner

Mer i ämnet