Foto: Johan Dernelius

20-åring frikänns för mord på kyrkogård

Uppdaterad
Publicerad

En 20-årig man som stått åtalad misstänkt för mord på en tonårspojke på Östra kyrkogården i Malmö frias helt från mordmisstankar. En medåtalad man döms för brott mot griftefriden.

Tonåringen hittades död på Östra kyrkogården i Malmö i september förra året. Den tidigare mordmisstänkte 20-åringen har varit häktad sedan december men släpptes för en dryg vecka sedan.

Idag frias han helt från alla misstankar. Mannens advokat säger till SVT Nyheter Skåne att domen inte var helt oväntad.

– För det första saknas det helt teknisk bevisning, sedan finns det inte heller några vittnen. Dessutom menar jag att det finns andra händelseförlopp där min klient inte är involverad, säger Jan-Anders Hybelius, 20-åringens advokat.

LÄS MER: Mordet på kyrkogården: Detta har hänt

Den mördade tonåringen var en ensamkommande pojke och hade varit borta från det HVB-hem där han var placerad i mer än ett dygn i september förra året. Trots det hade hans boende inte anmält honom saknad.

En man som rastade sin hund hittade den döde tonåringen med stickskador på kroppen.

Därefter dröjde det ytterligare några månader innan polisen grep tre män, som sedan åtalades misstänkta för att på olika sätt vara inblandade i mordet.

Brist på bevis

Malmö tingsrätt går nu på försvarets linje och konstaterar att åtalet inte var tillräckligt för en fällande dom.

– Domen är välskriven om hur man kommit fram till resultatet, de trycker på avsaknaden av teknisk bevisning och att det inte fanns några vittnen, säger advokat Jan-Anders Hybelius.

Tingsrätten konstaterar att det visserligen funnits besvärande omständighet men att dessa inte varit tillräckliga för en fällande dom.

Två andra män stod medåtalade i målet misstänkta för skyddande av brottsling, men frias från dessa misstankar. En av männen har däremot berättat att han har gått förbi den döda kroppen och bland annat tagit tonåringens mobiltelefon och busskort.

Hans förklaring till varför han gått tillbaka till kroppen är att han ville se om offret verkligen var död. Han döms för brott mot griftefriden till skyddstillsyn.

LÄS MER: Åklagare: Tror att vi har rätt gärningsman

Alternativa händelseförlopp

Rätten konstaterar att åtalet i stor utsträckning bygger på uppgifter från de två personer som varit medåtalade. Den mordåtalade 20-åringens advokat tror inte att brottet begåtts av en ensam gärningsman.

– Min klient är lättad över att bli frikänd, men mår fortfarande inte bra eftersom han varit häktad i flera månaders tid.

– Offret mördades inte på den plats där man anträffat honom. Han har heller inte blivit släpad. Då menar jag att det inte kan vara enbart en gärningsman som gjort det, säger Jan-Anders Hybelius.

Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga domen. SVT Nyheter Skåne har inte kunnat nå åklagaren som är på semester.

LÄS MER: Sista dagen i rättegången om mordet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.