Foto: arkivbild

Dom i dag om registrerade romer

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare domen om 30 000 kronor i skadestånd för att ha funnits med i polisens så kallade romregister är för mycket, anser staten. Idag kommer hovrättens dom på överklagandet.

Mot staten i det ovanliga tvistemålet står elva personer, varav tio är romer och en är gift med en person med romskt ursprung. Tillsammans med mer än 4 000 andra fanns de med i det register som Skånepolisen förde under namnet ”Kringresanderegistret”.

Stockholms tingsrätt, som tidigare prövat deras skadestånd, ansåg att de utsatts för ett allvarligt angrepp mot sin integritet. Romer har en lång historisk erfarenhet av att ha blivit registrerade av både polis och socialtjänst.

Registrering kan väcka starka känslor av obehag, rädsla och förnedring, resonerade domstolen och kom fram till att det relativt höga skadeståndskravet på 30 000 kronor per person var motiverat.

Men det anser inte staten, som via justitiekanslern (JK) överklagade domen. Staten erkänner att ett fel har begåtts, men anser att skadestånden helt bör tas bort eller åtminstone sänkas.

– Det är väldigt småaktigt. Staten borde skämmas att de ens har en tanke på att överklaga skadeståndskravet, sade en av de registrerade, Fred Taikon, till TT efter överklagandet.

JK har tidigare fattat ett principbeslut om en ersättning på 5 000 kronor till var och en som funnits med i registret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.