Foto: TT

18-åring frias för mord på hemlös man

Uppdaterad
Publicerad

Hässleholms tingsrätt friade på fredagen den 18-åring som varit åtalad för mord på en man vid Hässleholms järnvägsstation kvällen den 9 augusti 2016.

18-åringen var också åtalad för att samma kväll ha hotat en annan person verbalt och med kniv samt rånat ytterligare en person med kniv. Åklagaren har även gjort gällande att 18-åringen under tiden den 9-11 augusti 2016 olovligen brukat narkotika.

Rätten har hört ett stort antal vittnen och gått igenom en mängd övervakningsfilmer, fotografier och tekniska bevismaterial. Tingsrätten har efter det inte kunnat bevisa att 18-åringen, som då var 17 år, begått något mord, däremot döms mannen till dagsböter och skadestånd för olaga hot och ringa narkotikabrott.

Saknas bevis för mord

Vad det gäller åtalet för mord har rätten kommit fram till att det inte är bevisat att 18-åringen ens var på brottsplatsen. Det finns inte heller någon teknisk bevisning som binder mannen vid brottet.

Det har förekommit uppgifter om att 18-åringen genast efter mordet ska ha ringt till en kamrat och erkänt mordet, men det finns inget bevis för ett sådant samtal, enligt tingsrätten.

Oklart om domen överklagas

Åklagaren Malin Pålsson hade yrkat på att mannen, som vid tillfället för dådet fortfarande var 17 år, skulle dömas till fyra års sluten ungdomsvård.

Kommer du att överklaga domen?

Det har jag inte hunnit ta ställning till ännu. Jag har därför inget besked att ge om det i nuläget, säger åklagare Malin Pålsson, till SVT Nyheter Skåne på fredagseftermiddagen.

Död man funnen på stationen

Det var i augusti förra året som en man hittades död vid Resecentrum i Hässleholm. Han hittades på golvet i den övertäckta gångbron över järnvägsspåret, som enligt polisen även är brottsplatsen.

Skadorna på kroppen tyder på att han utsatts för grovt yttre våld och polisen utreder det som mord alternativt dråp.

Polisen identifierade offret som är en tysk medborgare i 50-årsåldern.

Nekar till brott

Den 18-årige mannen, som friades för mordet på fredagen, greps några få dagar efter att den döde mannen hittats i augusti förra året.

Enligt åklagaren har 18-åringen mer eller mindre erkänt för flera personer att han dödat någon.

18-åringen uppges vara svartsjuk för att hans flickvän umgås med en annan kille. Tidigare under mordkvällen har han sökt upp flickvännens killkompis och hotat honom. Han ska ha tryckt en kniv mot pojkens mage och uppmanat honom att sluta träffa flickan. För den händelsen åtalades 18-åringen och dömdes på fredagen till skadestånd.

18-åringen nekar till alla anklagelser.

SVT Nyheter Skåne har sökt 18-åringens advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.