Arkivbilder Foto: SVT

Fängelse för hjärnor bakom stort bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Det blev fängelsestraff i 18 till 22 månader för de tre huvudmän som lurat tusentals småföretagare på pengar. Tolv telefonförsäljare döms till villkorliga domar.

En 37-åring, hemmahörande i Malmö, döms till fängelse för grov stöld och grovt bedrägeri i ett år och tio månader. En 36-åring med adress i Malmötrakten döms för grovt bedrägeri till fängelse i ett år och sex månader. Ytterligare en 37-årig skåning döms för grovt bedrägeri och skattebrott till fängelse i ett år och åtta månader.

”Framgång för försvaret”

Åklagarna hade yrkat på betydligt längre fängeslestraff, men tingsrätten menar att bedrägeri bara går att bevisa i en del av fallen.

– Det är klart att vi ville ha en frikännande dom och att det inte går att vara nöjd. Men att straffen blir så låga måste ses som en framgång för försvaret, säger Sven-Eric Ohlsson, advokat till en av huvudmännen.

Kommer ni att överklaga?

– Det är ingenting vi kommenterar idag.

1 850 utan skadestånd

De huvudåtalade döms också att betala till skadestånd till lurade företagare och till näringsförbud i fem år. Bara cirka 140 av de drabbade har hörts under rättegången. När det gäller de cirka 1 850 som inte medverkat i rättegången utan bara i polisförhör anser domstolen att bevisningen inte räcker och därför får de inte heller skadestånd.

”Var bara kompis”

Magnus Lundh är den nu dömde 36-åringens advokat.

– Utan att ha hunnit läst domen kan jag bara konstatera att tingsrätten måste ha kommit fram till att det här rörde sig om en blufftjänst och att min klient varit en företrädare för den här tjänsten. Själv menar han att han bara är en kompis de andra två huvudåtalade, säger Magnus Lundh.

Tolv anställda i bolagen döms för bedrägeri, men frikänns från grovt bedrägeri som åklagaren yrkat att de skulle dömas för. De döms till villkorliga domar och dagsböter. Flera av dem ska också betala skadestånd till de drabbade. Tre personer frikänns helt från brott och två personer döms för stöld i tingsrättens dom, som omfattar 650 sidor.

De åtalade har drivit bolagen Annonskonsulterna och Kastofon, som haft som idé att ringa upp företagare och försöka få dem att betala för att antingen ansluta till eller fortsätta med en Googletjänst, som uppringarna påstod att de haft sedan tidigare. Problemet var att det inte fanns någon sådan tjänst.

Fejkade inbrott

Över 2 000 företagare betalade och sammanlagt fick gärningsmännen in över 10 miljoner kronor genom sitt bedrägeri. Ytterligare ungefär lika många företagare blev även de kontaktade, men betalade aldrig.

Tre huvudmän åtalades i december 2015 för grovt bedrägeri och försäkringsbedrägeri, efter att ha polisanmält ett fejkat inbrott. 17 telefonförsäljare som varit anställda i bolagen åtalades för grovt bedrägeri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.