Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Malmö vill bli värd för Eurovision en tredje gång

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm, Göteborg, Malmö eller ”Foppas arena” i Örnsköldsvik?

Ryktena är igång om vilka arenor i Sverige som har lediga tider, vilken stad som ställer bäst ekonomiska villlkor och olika samarbetspartners.

En sak är dock klar. Avicii arena renoveras och är ute ur leken.

Loreen vann Eurovision under lördagens final i Liverpool. Därmed blev hon den första kvinnliga artisten att vinna tävlingen två gånger.

Nu börjar arbetet med att förbereda nästa års final som kommer att hållas på svensk mark – den saken är säker. Dock är stad och arena inte bestämt. Malmö har vid två tidigare tillfällen – 1992 och 2013 – agerat värd. Och det är möjligt att staden får sin tredje chans.

Det faktum att Avicii arena håller stängt hela nästa år för renovering, trissar upp Malmös chanser.

– Det kan finnas lediga dagar i maj 2024, säger Karin Mårtensson, vd på Malmö arena.

Malmös pitch

Senast Malmö anordnade den stora schlagerfesten var 2013. Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Stad, Katrin Stjenfeldt Jammeh (S), kallar det årets värdskap för succé och tycker att Malmö är ett bra val.

– Vi är en arrangemangsstad som har visat tidigare att vi kan stå värdar för stora globala evenemang som skapar möjligheter för folkfest, säger hon.

En av de största fördelarna med att Malmö som värd är att man, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh, tidigare har kunnat bevisa att man kan både få till en bra fest och hålla kostnaderna nere.

– Vi kan nog göra ett arrangemang till lägre kostnader än vad man kan på många andra ställen, säger hon.

Dyrt att arrangera

Sverige blir värdland för sjunde gången. Senast Sverige arrangerade Eurovision 2016, kostade det SVT 125 miljoner kronor.

– Det är klart att det kommer att vara utmanande. Ekonomin är i ett speciellt läge, men vi har viss vana av att göra Eurovision och vi tar med oss alla de erfarenheterna. Vi har tidigare gjort Eurovison på ett ekonomiskt hållbart sätt och det ska vi göra den här gången också, säger Hanna Stjärne.

Städerna som arrangerat Eurovision genom åren:

1975: Stockholm

1985: Göteborg

1992: Malmö

2000: Stockholm

2013: Malmö

2016: Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.