”Dunderblunder” i skolrankning – oklart om Vellinge är bäst

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen utsåg Lärarförbundet skånska Vellinge till Bästa skolkommun 2016. Men nu får Vellinge och de övriga 289 kommunerna leva i ovisshet ett tag. Det har nämligen visat sig att SCB levererat fel siffror.

Bästa skolkommun har efter 15 år blivit en välkänd rankning med stort genomslag. Men i år gick någonting fel, och det går inte att ta miste på Lärarförbundets irritation.

– Vi är extremt besvikna och vi är de första att beklaga att det blivit så här. Men ansvaret ligger helt och hållet hos SCB som gjort en dunderblunder, säger Ida Strutt, t f presschef hos Lärarförbundet.

Kommun ringde

Lärarförbundet blev varse misstaget när SCB hörde av sig per mejl på torsdagen.

– Man tror ju att man kan lita på SCB, som levererar underlag till statsbudgetar och myndigheter. Men SCB verkar ha blivit medveten om misstaget först när en kommun hört av sig och sagt att siffrorna inte stämde, säger Ida Strutt.

Mikael Schöllin, enhetschef vid SCB, bekräftar och beklagar misstaget.

– Vi har brustit i kvalitetssäkringen. Det är den mänskliga faktorn, säger han.

Det som har skett är att ett register, som ligger till grund för att räkna ut andelen högskolebehöriga 20-åringar i varje kommun, inte uppdaterats med aktuella folkbokföringsuppgifter. Andelen högskolebehöriga är ett av 13 kriterier Lärarförbundet byggt sin rankning på.

Inga andra

De felaktiga uppgifterna ska inte ha levererats till några andra. Skolverket, som ligger närmast till hands, har inte beställt motsvarande uppgift i år, enligt Mikael Schöllin.

SCB har nu levererat korrekta siffror till det företag som Lärarförbundet anlitat. Sannolikt kommer de nya siffrorna att gynna universitetskommunerna, dit många flyttar efter gymnasiet. Men hur det slår på den totala rankningen vill Ida Strutt inte spekulera i innan den nya listan är gjord.

– Det jag vet är att det är ett av 13 kriterier som har fel data. Men jag kan inte dra några slutsatser om hur det påverkar resultatet, säger Ida Strutt.

Fakta: Bästa skolkommun

Varje år utser Lärarförbundet Sveriges bästa skolkommuner. Rankningen bygger på 13 olika kriterier, bland annat andel behöriga lärare och lärartäthet, elevernas studieresultat och andel 20-åringar med högskolebehörighet. Det är den sistnämnda som blivit missvisande, på grund av SCB:s misstag.

Vellinge tog hem titeln i år, följd av Varberg, Båstad, Hammarö och Piteå. På plats 286–290 fanns Borlänge, Skinnskatteberg, Norberg, Flen och Ljusnarsberg.

Källa: Lärarförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.