Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Jimmi Nordqvist, enhetschef Skånetrafiken support, varför förseningsersättningarna har ökat. Foto: SVT/Alice Östenberg

Dyra förseningar för Skånetrafiken – miljonregn över resenärerna

Uppdaterad
Publicerad

Skånetrafiken har betalat nästan 40 miljoner kronor i förseningsersättningar under året. Sämre punktlighet och mer generösa ersättningar beskrivs ligga bakom ökningen.

Andelen utbetalda förseningsersättningar som Skånetrafiken betalat har ökat stort under 2023. Siffrorna visar en dryg fördubbling jämfört med tidigare år och åren före pandemin.

– Vi har ett mycket mer generöst erbjudande i år än historiskt, man får mer i ersättning i år än vad man fått tidigare, säger Jimmi Nordqvist, enhetschef för support på Skånetrafiken.

Fler försenade tåg och bussar

Den andra anledningen bakom ökningen av förseningsersättningar är att det är fler tåg och bussar som inte kommit i tid.

– Punktligheten under året har varit sämre, säger Jimmi Nordqvist.

– I och med att förseningsersättningen går hand i hand med punktligheten är det svårt att säga hur det blir i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.