Polisen bevakade under onsdagskvällen flera bankomater runt om i Malmö. Foto: Micke Nilsson

Efter bankomatkaoset: Swedbank kommer inte polisanmäla

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank kommer inte att polisanmäla kunder som på onsdagen utnyttjade möjligheten att ta ut mer pengar än de har på kontot.

–Vi har inga planer på att anmäla någon, säger Claes Wallén, presskontakt på Swedbank.

Det var under onsdagen som människor flockades runt bankomater i främst Malmö och Göteborg. Ryktet spreds på sociala medier att det gick att ta ut mycket mer pengar än som fanns på kontot.

SVT Nyheter Skåne har följt diskussioner på sociala medier. ”Hela Nydala stog och köade på torget”, skrev en person. ”Det var nån som fick ut 18.000”, svarade en annan.

Sent på onsdagskvällen reagerade även polisen på de långa köerna. Malmöpolisen beslutade vid 21.30-tiden att gå upp i stabsläge eftersom situationen vid bankomater i staden ansågs vara ”en särskild händelse”.

Gick in i stabsläge

– Vi ville förhindra att det skulle uppstå oro vid de här platserna. Vi fick rapporter om att det var upp till 60 personer vid vissa bankomater, säger polisinformatör Nils Norling.

– Genom att gå in i stabsläge kunde vi beordra in personal och få snabbare beslutsvägar.

Flera bankomater spärrades av och bevakades av polis. Swedbank stoppade under en tid möjligheten att ta ut pengar. Strax före midnatt fungerade bankomaterna som vanligt igen. Då upphörde även polisens insatser.

.

Polisen bevakade flera olika bankomater i Malmö. Foto: Mikael Nilsson

Uppstod på grund av annat fel

Många Swedbank-kunder uppger att deras köp och uttag under onsdagen fortfarande inte har registrerats i deras kontoutdrag, men Claes Warrén säger att allt har registrerats hos banken.

– Alla uttag har registrerats, det kanske inte syns på kundens konto som det gör normalt, säger han.

Möjligheten att ta ut mer pengar än som fanns på kontot uppstod i samband med att Swedbank åtgärdade ett annat fel. Kunder med bankkort hade inte kunnat ta ut pengar i bankomater.

– En konsekvens av åtgärderna var att kunden istället kunde ta ut mer än som fanns på kontot, säger Claes Warrén.

Han säger att de rapporter de fick in kom från Malmö och Göteborg men att felet gällde alla bankomater i landet, och tillbakavisar uppgifter om att personer kunnat ta ut större belopp som 18.000 kronor.

– Det fanns en gräns som är betydligt lägre än så. Gränsen var i vart fall under 5.000, säger han.

Långa köer till Bankomaten vid Södervärn i Malmö under onsdagskvällen. Foto: Mikael Nilsson

Blir återbetalningsskyldig

De personer som tagit ut mer pengar än de har på kontot kommer inte att polisanmälas av Swedbank. Däremot kommer de inom kort att informeras om att de övertrasserat kontot.

– I de villkor vi har står det klart och tydligt att man inte har rätt att ta ut pengar som man inte har. Då blir man återbetalningsskyldig, säger Claes Warrén.

– Men vi har inga planer på att anmäla någon. Vi har rutiner för vad som görs när någon övertrasserar kontot.

Claes Warrén vill inte säga hur mycket pengar som togs ut från bankomater under onsdagen.

Svårt att slippa betala tillbaka

Det finns ingen lagtext som reglerar situationer där bankkunder tar ut pengar som de inte har på kontot. Men däremot finns många rättsfall. På juristspråk kallas rättspaxis för Condictio indebiti (återställa det icke ägda).

Huvudregeln är att pengarna ska betalas tillbaka till banken. Det finns ett undantag som har strikta krav. Det förutsätter att kunden varit i god tro både när kunden tagit ut pengarna och när pengarna förbrukats.

Kunder som krävs på återbetalning kan vända sig Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som avgjort många tvister mellan privatpersoner och banker. Ytterst få beslut i ARN har gett kunden rätt.

Om banken inte får tillbaka pengarna kan banken stämma kunden i domstol.

Källa: Lars Rutberg, bankjurist vid Svenska Bankföreningen och tidigare mångårig ledamot i Allmänna Reklamationsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.