Efter bröstkirurgin: ”Nu känner jag mig kvinnlig igen”

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten har ökat för den som behöver ett nytt bröst och som vill slippa protes.

För många bröstcancerpatienter är det viktigt att få ett nytt bröst. En modern teknik som efterfrågas alltmer är att bygga ett bröst med hud och fett från den egna kroppen.

Metoden har ansetts dyr och osäker men en avhandling från Lunds universitet visar att metoden utvecklats  och blivit billigare.

Ungefär hälften av de kvinnor som tvingas ta bort hela bröstet efter en bröstcanceroperation vill ha ett nytt bröst.

Togs från buken

För Helena Cewers som opererades 2005 var det viktigt. Två år senare erbjöds hon en bröstrekonstruktion med material från den egna  kroppen.

– Jag visste redan från början att jag ville ha en rekonstruktion på ett eller annat sätt och att få något kroppseget kändes bra, säger hon.

Fett, hud  och blodkärl togs från buken och flyttades till bröstkorgen där blodkärlen syddes ihop. Metoden kallas DIEP-lambå och har använts på plastikirurgen i Malmö i 18 år.

– Vi har blivit duktigare och säkrare med tiden och vi har halverat operationstiden sedan mitten av 2000 talet, säger Stina Klasson, läkare i plastikkirurgi vid Skånes Universitetssjukhus och doktorand vid Lunds Universitet.

Har blivit billigare

Den vanligaste bröstrekonstruktionen är en protes som opereras in under huden.  Idag erbjuds enbart strålbehandlade kvinnor ett kroppseget bröst eftersom operationen ansetts dyr och inte vetenskapligt belagd.

Men Stina Klasson visar med sin avhandling att metoden utvecklats och blivit billigare. Den är säker och kostnaderna kan jämnas ut med kortare operationstider bättre logistik och teknologi. Och hon tycker att kvinnor borde kunna få välja metod.

– Enda indikationen för en bröstrekonstruktion är kvinnans egen vilja om ett nytt bröst och då tycker jag det är viktigt att hon blir nöjd och många patienter har önskemål om en särskild metod, säger hon.

Liknar det andra bröstet

– De allra flesta vill ha en protes, som är en snabbare och enklare metod men så finns det dom kvinnor som inte vill att man stoppar in främmande material utan vill använda eget fett från magen.

Fördelen med en protes är kortare och enklare operation och kan också ge ett fint resultat menar Stina Klasson men på sikt kan en sådan operation behöva göras om. Kroppseget bröst är en svårare operation med risk för fler komplikationer men kan å andra sidan ge ett beständigt resultat.

– Det blir ett varmt, mjukt bröst som kan likna det andra bröstet i form av häng. Det är svårt att få ett brösthäng med en protes, säger hon.

”Känner mig kvinnlig igen”

Och Helena Cewers känner sig nöjd efter sin operation.

– Vid en hastig blick så ser det inte ut som om jag hade bröst som inte stämmer överens och det är ju fantastiskt. Jag känner mig väldigt kvinnlig igen det gör jag, säger hon.

Stina Klasson kommer också att forstätta att följa patienterna över en längre tid där hon jämför protesoperationer med kroppsegna bröst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.