En pojke i förskoleklass på Augustenborg som blivit riven på halsen. Foto: TT/Privat

Efter larm om skolkaos – pensionärer rekryteras

Uppdaterad
Publicerad

Efter att föräldrar till lågstadiebarn på ett par skolor i Malmö slagit larm om hot och våld bland barnen har det vidtagits en rad åtgärder. Bland annat ska pensionerade lärare ut och handleda i klassrummen.

I slutet av november rapporterade SVT Nyheter Skåne om hur föräldrar till elever på Augustenborgskolan och Johannesskolan kände oro för sina barns säkerhet.

Det handlade om hot och våld på raster. Augustenborgskolan hade dessförinnan fått så skarp kritik av Skolinspektionen att kommunen hotades med vite.

Så här berättade föräldern Lisa Claesson då om sin 6-årige sons upplevelser.

– Han har blivit sparkad i huvudet och har även fått bevittna en hel del våld mot andra elever, säger Lisa Claesson.

Fler vuxna på plats

En månad senare har åtgärder vidtagits för att komma till rätta med problemen.

– Vi har erfarna lärare som hjälper till med ledarskap i klassrummet och hur man kan jobba med metodik. Johanneskolan har ökat andelen vuxna som finns ute på rasterna. Det har också arrangerats föräldramöten för att diskutera hur alla kan hjälpa till för att komma tillrätta med de problem som finns, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö.

För även om långt ifrån alla föräldrar känner igen sig i att det förekommer våld bland 6-7 åringar, medger Anders Malmquist att det i vissa grupper har tilltagit.

– Jag får rapporter om att det är fler riktigt små barn som har svårt att fokusera på skolarbetet. En förklaring är det stora elevantalet i de lägre årskurserna, säger han.

Pensionärer kallas in

Idag jobbar fyra erfarna lärare med att handleda på skolor där personalen behöver stöd. Efter årsskiftet hoppas kommunen kunna ha fler stödjare.

– Vi ska starta ett seniorprojekt där vi erbjuder nyligen pensionerade lärare att coacha i metodik och ledarskap, säger grundskoledirektör Anders Malmquist.

Hot om vite överklagas

När det gäller Augustenborgskolan har man kommit längre menar Anders Malmquist. Därför blev han förvånad över Skolinspektionens hot om vite.

– På Augustenborgskolan har vi påbörjat ett arbete för att förändra strukturerna. Därför har vi överklagat Skolinspektionens beslut, säger han.

Ännu har Skolinspektionen inte gett något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.