Personalen på IVA i Ystad är oroliga för följderna. Foto: Maria Pettersson

Efter uppsägningarna: Vårdförbundet slår larm

Uppdaterad
Publicerad

Långa transporter av svårt sjuka patienter och inställda operationer. Vårdförbundets huvudskyddsombud varnar nu för följderna av de 24 intensivvårdssjuksköterskornas uppsägningar från sjukhuset i Kristianstad.

– Oron är stor hos personalen på alla håll, säger Malin Tillgren, huvudskyddsombud för sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Hässleholm.

I protest mot regionens arbetsvillkor har 24 IVA-sjuksköterskor sagt upp sig från sjukhuset i Kristianstad. Om samtliga lämnar avdelningen före juni månads utgång planerar regionen att flytta en del patienter till Ystad. Men vårdförbundets huvudskyddsombud varnar nu i en risk och konsekvensanalys för följderna.

– Personalen på IVA i Ystad är väldigt oroliga för detta, hur de ska klara av det, berättar Malin Tillgren. Har de bemanning? Räcker läkarna, sjuksköterskorna?

Bekymrad över utrymmen

Ystadpersonalen är också bekymrade över bristen på lokaler, säger Janet Brunnström, huvudskyddsombud på sjukhuset i Kristianstad.

– Det gäller både medicinförråd och en del andra utrymmen. Oron är stor.

Intensivsvårdsplatserna är dock regionala, betonar Patricia Enocsson, divisionschef för KRYH, sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Hässleholm.

– Vi måste samarbeta med de andra förvaltningarna inom regionen, fastslår hon.

Kan bli svårt

Men att flytta svårt sjuka IVA-patienter är förenat med en rad svårigheter, enligt huvudskyddsombuden. En narkossjuksköterska brukar följa med på transporten vilket innebär att sjukhuset i Kristianstad under flera timmar har färre tillgängliga anestesisjuksköterskor, konstaterar Malin Tillgren.

– I ett värsta scenario innebär det att operationer får ställas in eftersom det inte finns en sjuksköterska på plats som kan söva ner patienterna på operation.

Det kan också bli svårt att få tag på ambulanser som kan frakta patienterna.

– Redan idag är det ibland är långa väntetider, säger Malin Tillgren. Dessutom är det tveksamt om det är rätt att använda ambulanser till att transportera patienter mellan sjukhusen. De behövs ju till akuta olyckor och sjukdomsfall.

Har stort stöd

IVA-sjusköterskornas uppsägningar har stort stöd bland övrig sjukhuspersonal i Kristianstad, berättar Malin Tillgren. Men samtidigt har rad anställda luftat sin oro för hur just deras avdelningar drabbas om samtliga 24 går under juni månad.

– Akuten kommer att få det svårt, konstaterar Janet Brunnström. Där kan patienter bli liggande kvar när IVA-avdelningen krymper.

IVA-patienter kan också komma att skickas tillbaka snabbare än vanligt till vårdavdelningarna om det finns väldigt få platser kvar på IVA, enligt Malin Tillgren.

– Det blir då en stor belastning på  medarbetarna på de avdelningarna. För de här patientern kräver väldigt mycket resurser. Så det finns en risk att det inte blir helt patientsäkert.

Vårdförbundets risk och konsekvensanalys ska nu följas av en handlingsplan från Region Skåne.

– Vi kommer att försöka anpassa antalet platser och titta på nya arbetsmetoder, berättar Patricia Enocson. Vi har envolverat både läkare och sjuksköterskor och även personalen i Ystad i det arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.