Foto: arkivbild

Efterlyser bilder på kustskador

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen Urds framfart under julhelgen och det extrema högvattnet efter nyår så vill Ystad kommun nu ha allmänhetens hjälp att få in bilder från kusten och stränderna.

Det är första gången som kommunen går ut med en efterlysning för att be allmänheten om hjälp för att dokumentera erosionskadorna, skriver Ystad Allehanda.

Nu tar kommunen sociala medier till hjälp för att få in fler bilder.

– Det är väldigt ovanligt att vi ser sådant extremt högvatten. Det kom snabbt och överraskade oss, och därför känns det extra spännande om vi kan få in så mycket bildmaterial som möjligt om hur det har sett ut under dessa dagar, säger Mona Ohlsson Skoog, miljö- och klimatstrateg på avdelningen för hållbar utveckling på Ystad kommun till tidningen.

Riskområden

Särskilt intresse finns av dokumentation av områden som pekats ut som riskområden, till exempel östra delen av Svarte och Nybrostrand.

– Där har man sett pågående erosion i vad som kan bli riskområden för framtiden, säger Mona Ohlsson Skoog.

Handlingsplan uppdateras

Det har gjorts inventeringar i kommunen för att uppdatera handlingsplanen för förvaltning och skydd av kusten.

– Handlingsplanen är i stort sett färdig för att gå ut på remiss, berättar Mona Ohlsson Skoog, men det finns ännu tid att komplettera med nytagna bilder som kan illustrera erosionsproblematiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.