Mellan mitten av nittiotalet och fram till 2005 var en procent av sockerbetorna i Sverige ekologiska. De processades i sockerbruket Köpingebro. Enligt de sockerbetsodlare som Sydnytt pratat med var den ekologiska odlingen både lönsam för odlaren och gav större skördar. Men 2005 slutade Danisco ta emot ekologiska sockerbetor och sockerbetsodlarna fick ställa om till konventionell odling. Trots att sockerbetsodlarna ville fortsätta odla ekologiskt.
– Vi såg inte marknaden växa tillräckligt, säger Mats Liljestam.
Sedan man lagt ner Köpingebro finns det nu inga förutsättningar för ekologisk sockerbetsodling. Det är för dyrt att processa betorna eftersom det bara finns en produktionslinje i Daniscos sockerbruk i Örtofta.
-Istället undersöker vi möjligheterna i våra grannländer, säger Mats Liljestam, vd för Danisco Sugar AB.
Enligt Ekologiskt marknadscentrum i Malmö fortsätter konsumenternas efterfrågan på ekologiskt socker att öka. Det ekosocker som säljs i Sverige importeras från Thailand och Brasilien.