Ekologiska sockerbetor för dyra

Uppdaterad
Publicerad

Trots att efterfrågan på ekologiskt socker ökar, kommer det inte att finnas någon ekologisk sockerbetsproduktion i Sverige varken nu eller i framtiden. Danisco Sugar ABs vd Mats Liljestam, säger till Sydnytt att förutsättningarna för ekologisk sockerbetsodling i Sverige är helt borta.

Mellan mitten av nittiotalet och fram till 2005 var en procent av sockerbetorna i Sverige ekologiska. De processades i sockerbruket Köpingebro. Enligt de sockerbetsodlare som Sydnytt pratat med var den ekologiska odlingen både lönsam för odlaren och gav större skördar. Men 2005 slutade Danisco ta emot ekologiska sockerbetor och sockerbetsodlarna fick ställa om till konventionell odling. Trots att sockerbetsodlarna ville fortsätta odla ekologiskt.

– Vi såg inte marknaden växa tillräckligt, säger Mats Liljestam.

Sedan man lagt ner Köpingebro finns det nu inga förutsättningar för ekologisk sockerbetsodling. Det är för dyrt att processa betorna eftersom det bara finns en produktionslinje i Daniscos sockerbruk i Örtofta.

-Istället undersöker vi möjligheterna i våra grannländer, säger Mats Liljestam, vd för Danisco Sugar AB.

Enligt Ekologiskt marknadscentrum i Malmö fortsätter konsumenternas efterfrågan på ekologiskt socker att öka. Det ekosocker som säljs i Sverige importeras från Thailand och Brasilien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.