En av tre hoppar av ämneslärarutbildningen Foto: SVT

Trots lärarbristen – en av tre hoppar av utbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder skriande lärarbrist. Samtididigt hoppar en tredjedel av ämneslärarutbildningen vid Malmö högskola.

– Det är alldeles för många, ett slöseri med både mänskliga och samhälleliga resurser, säger Anders Olsson, utbildningschef vid Malmö högskola.

Det krävs inte särskilt höga betyg för att komma in på lärarhögskolan i Malmö, men studierna och arbetet ute i klassrummen är uppenbarligen mer krävande än vad många studenter tror.

Av de 280 studenter som hösten 2014 antogs på ämneslärarprogrammet har 120 i dag lämnat utbildningen. Av de 300 som kom in på grundskollärarprogrammet har 90 hoppat av och 60 studenter har lämnat förskollärarutbildningen.

”Trötta på att läsa”

– Jag tror det är för mycket teori. Folk är trötta på att läsa, säger Elin Krajewski som går på förkskollärarprogrammet.

Samma sak säger Caroline Tullby som snart går ut förskollärarprogrammet.

– Många tyckte att det var svårare än de förväntade sig, det krävs mycket självdisciplin. Utbildningen i skolan är ibland bara några timmar och sen förväntas studenterna läsa in resten hemma, ensamma. En del fixar inte det.

”Inte mogna”

Studenter som hoppar av brukar ange att utbildningen inte var som de förväntade sig, berättar Anders Olsson, utbildningschef.

– De säger ofta att de inte känner sig mogna. Eller att de hellre vill göra något annat, säger han.

SVt träffar dock också studenter som tycker att nivån på undervisningen är för låg.

– Många i min klass har haft högre krav på att få lära sig mycket, säger Tove Ekelund som studerar till grundskollärare.

– Instruktionerna inför prov har varit luddiga, det har varit svårt att få reda på vad vi ska läsa in, jag tycker det har varit rörigt.

Mentorprogram på gång

I höst ska nya studenter kunna få mer hjälp, berättar Anders Olsson.

– Vi planerar ett mentorprogram för nybörjare i höst. Och om studenter uppfattar utbildningen som rörig så är det förstås olyckligt. Det måste vi tillsammans med studenterna göra något åt.

Han betonar också att avhopp inte endast drabbar lärarutbildningen. På övriga yrkesutbildningar, till till exempel sjuksköterska, högskoleingenjör eller socionom lämnar i snitt 28 procent utbildningarna utan examen.

Motsvarade siffra för ämneslärarutbildningen i Malmö är 39 procent, för grundskollärarna 28 procent och för förskollärarna 23 procent.

Inget tyder dock på att avhoppen minskar. Av de studenter som i höstas började ämneslärarprogrammet har 60 redan lämnat högskolan.

– Det är förstås alldeles för många, konstaterar Anders Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.