Foto: Lisa Ovesen SVT

Flera gärningsmän bakom Malmömord

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som sköts till döds i Malmö i natt var enligt polisen en centralfigur i den kriminella världen i Malmö. Ett stort antal skott avlossades av flera gärningsmän.

– Han var välkänd av oss sedan många år tillbaka, en centralfigur i den kriminella världen i Malmö med många vänner bland de människor som begått allvarliga brott i den här staden, säger kommissarie JB Cederholm.

Ska ha tillhört M-falangen

Enligt lokala medier ingick mannen i den så kallade M-falangen, som varit involverad i en våldsam kriminell gängkonflikt.

Brottsplatsen var en parkering i stadsdelen Fosie. Intill finns ett höghus och många vaknade av skottlossningen vid halv tvåtiden på natten och tittade ut. De har berättat att flera gärningsmän var inblandade och de ska ha lämnat platsen i en bil.

Offret, som var i 30-årsåldern, träffades av flera skott och polisen beskriver mordet som mycket kallblodigt:

– En ren avrättning, konstaterar kommissarie JB Cederholm.

Ännu är ingen gripen. Några namn på misstänkta har polisen ännu inte och motivet är fortfarande okänt.

Kontaktar anhöriga

Ett större område kring brottsplatsen spärrades av. Polisen genomför en teknisk undersökning och arbetar med att ta reda på bakgrunden till skottlossningen.

– Vi försöker skapa kontakt med personer i närområdet för att se vad de känner till, samtidigt som vi har kontakt med anhöriga till brottsoffret för att se vad vi kan få fram den vägen, säger Lars Förstell, pressekreterare vid Malmöpolisen, till TT.

Polisen har tagit emot samtal om händelsen och dörrknackning pågår.

Kartlägger personen

– Det pågår en inre spaning kring själva offret för att kunna kartlägga vem den här personen är och vad som kan ligga till grund för den här händelsen, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region Syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.