Tomas Jonsson är själv hemlös och är han orolig efter mordet i Hässleholm. Foto: Oscar Skagerlind

Oro bland hemlösa efter mord

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har identifierat den hemlöse mannen i 50-årsåldern som dödades vid Rececentrum i Hässleholm. Mordet har skapat en oro bland hemlösa i staden.

– Jag känner mig otrygg efter det som hände. Jag brukar gå undan om det kommer något ungdomsgäng eller så. I New York händer sånt här hela tiden, men här i Hässleholm blir vi chockade, säger hemlöse Tomas Jonsson.

På onsdagskvällen samlades hässleholmare för att hedra den dödades mannens minne. Föreningen Hemlösa i Hässleholm låg bakom manifestationen. Mannen syntes ofta vid järnvägsstationerna i nordöstra Skåne. Han ska ha tagit sig fram med kryckor.

– Han kunde ingen svenska. Han ville aldrig ta emot pengar, kom alltid med en massa kassar och såg ut som en sopgubbe. Han höll mest till i Kristianstad men kom hit iblandsäger Tomas Jonsson.

Utsattes för grovt våld

Det var vid 23-tiden på tisdagskvällen som mannen hittades död vid Resecentrum i Hässleholm. Han hittades på golvet i den övertäckta gångbron över järnvägsspåret, som enligt polisen även är brottsplatsen. Skadorna på kroppen tyder på att han utsatts för grovt yttre våld och polisen utreder det som mord alternativt dråp.

Polisen har nu identifierat offret som är en tysk medborgare i 50-års åldern.

Offret kom med tåg från Hyllie station

Ett tiotal poliser arbetar nu intensivt med utredningsarbetet. Bland annat går de vidare med analyser av den tekniska undersökningen, går igenom övervakningskameror och söker inte minst vittnen.

Enligt polisen finns det uppgifter att den mördade mannen steg på ett tåg på Hyllie station i Malmö på tisdagskvällen. Mannen anlände sedan till Hässleholm vid 21.30-tiden.

– Alla som sett honom på något tåg eller omkring stationsområdet i Hässleholm bör höra av sig till polisen, säger polisens presskommunikatörer Robert Loeffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.