Foto: Mikael Nilsson

Polisen jagar mörk BMW

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Malmö jagar nu en mörk BMW efter att yrkeskriminell skjutits ihjäl med flera skott inför chockade barnfamiljer utanför ett köpcentrum i Malmö i går kväll.

Enligt polisen finns det nu samstämmiga vittnesuppgifter om en mörk BMW av nyare modell som setts lämna platsen i hög fart efter mordet. Polisen söker nu vittnen som har tips om bilen.

Under söndagen sammanställde polisen de uppgifter som samlades  in under lördagskvällen, och gick också igenom resultatet av den tekniska undersökningen som gjordes på platsen.

Mordet på Mobilias parkering

Välkänd kriminell

Den skjutne mannen var välkänd i Malmös undre värld, och har under flera år levt med en stark hotbild mot sig, skriver tidningen Sydvenskan.

Han ska under flera år ha varit en centralgestalt för den så kallade K-falangen och dessförinnan var han lokal ledare för Brödraskapet i Malmö, enligt tidningen.

– Man kan inte vara säker på att mordet hade med gängkriget att göra, han kan ha haft andra fiender. Men han har levt under en hotbild i gott och väl fem år, på grund av det här falangkriget. Sedan blev hotbilden ännu skarpare när hans bror mördade en person på andra sidan, säger Tobias Barkman, kriminalreporter på Sydsvenskan och författare till boken Maffiakrig, om Malmös undre värld, till TT.

Låg bakom sprängdåd

Enligt uppgifter till Sydvenskan och Aftonbladet bar mannen skottsäker väst när han sköts. Han var delaktig i det gängkrig som pågick i Malmö 2007–2011 och har även varit medlem i det kriminella gänget Brödraskapet.

– Han var en väldigt farlig person och var starkt misstänkt i flera händelser där allmänheten hade kunnat komma till skada. Han hanterade både sprängmedel och automatvapen, säger Barkman, och fortsätter:

– Med tanke på hotbilden han levde under är det helt naturligt att han hade skottsäker väst. Ingen är nog förvånad över att det här hände honom. Nu får man hoppas att polisen lyckas hitta gärningsmannen, säger han till TT.

Den skjutne var något av en bombexpert och låg bakom sprängladdningen vid åklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan 2007, som hämnd för att hon drivit flera mål mot kriminella gäng.

Många skott avlossades

Ett stort antal människor blev vittne till skjutningen, däribland flera barnfamiljer. 20–30 personer ska ha befunnit sig på parkeringen, men som genom ett mirakel blev ingen ytterligare skadad.

Minst åtta tomhylsor syntes på parkeringsplatsen, och flera bilar hade skotthål.

Ett vittne som SVT Nyheter pratade med hade sin bil parkerad brevid den skjutnes bil. Han hade glömt sin plånbok i bilen och var på väg för att hämta den när skottlossningen bröt ut.

– Man börjar bli van vid det här i Malmö, säger han.

Tre dödsskjutningar i Malmö

Förra året och hittills i år har det förekommit minst 35 skjutningar i Malmö varav människor kommit till skada vid minst 14. Under samma tid har tre personer skjutits ihjäl:

– 2014, 28 september: En 44-årig man skjuts i sin bostad nära Dalaplan. Avlider på sjukhus. Tre män i 20-årsåldern anhålls i november för mordet men släpps efter några dagar.

– 2014, 25 december: En 26-årig man avlider av skottskador sedan han på juldagens kväll hittats inomhus i en svartklubb i Sofielunds industriområde. Ingen gripen för mordet.

– 2015, 31 januari: En 30-årig man skjuts ihjäl på en parkering i köpcentret Mobilia. Minst två gärningsmän, båda maskerade. En mörk BMW lämnar platsen i hög fart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Mobilias parkering

Mer i ämnet