Foto: SVT

En vecka kvar – sen anländer chefen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det bara en vecka kvar. Snart får pater Johan Lindén i St: Thomas församling i Lund besök av sin högsta chef på jorden.

Förberedelserna har pågått i snart ett år, men först nu börjar det bränna till på allvar. I St: Thomas av Aquinos församling har den vitklädda ledaren fullt upp med finslipning av detaljer.

Lugnet bedrar

Han tar emot i den stora tysta kyrksalen på Lilla Algatan i Lund, och hävdar att lugnet bedrar.

– Det är intensivt, kaotiskt och rätt stressigt just nu, säger pater Johan Lindén OP.

Hans titel rymmer egenskaperna kyrkoherde, vanlig människa, samt ordensbroder. Det sistnämnda betyder munk.

Och den senaste tiden en ovanligt omsvärmad sådan. Han har blivit intervjuad av medier från hela världen. Och att påven kommer till Skåne är för människorna i hans församling en händelse av gigantiska mått.

– Det är den universella katolska kyrkans överhuvud som kommer. Det blir en form av uppskattning för katoliker i Sverige, som annars känner sig lite bortglömda. Vi är inte en särskilt stor kyrka.

113 000 katoliker

För även om Katolska kyrkan är världens största religösa samfund med över en miljard medlemmar. så är det bara 113 000 av dem som bor i Sverige.

Ett land som dessutom brukar räknas till ett av världens mest sekulära.

– Här förväntas religionen spela en liten roll i människors liv. Men för en katolik finns det katolska livet och den katolska kulturen med i allt man gör, säger Johan Lindén.

Inget firande

Men många katoliker har också ställt sig frågande kring varför påven ska komma hit och ge uppmärksamhet åt reformationen. Därför har det blivit viktigt för alla inblandade att använda sig av rätt ord, och inte tala om något ”firande”.

– Det ordvalet andvänder vi inte. Som katolik är reformationen ingenting man firar. Kyrkosplittring är inte något vi ska fira, det är något vi ska sörja. I stället säger vi att det är en åminnelse av reformationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.