Jan Ivarsson i Svedala får äntligen ny fasad på sitt enstegstätade hus. Foto: Bernard Mikulic

Enstegsfasader rivs i Svedala

Uppdaterad
Publicerad

Förra året fick de rätt mot byggbolaget Myresjöhus. Jan Ivarsson i Svedala är en av husägarna som nu får ny fasad.

– Det är det här vi har väntat på. Det ska bli spännande att se hur det kommer att bli när allt är fixat, säger Jan Ivarsson.

När SVT träffade honom för första gången hade han och grannarna i Svedala stämt byggbolaget Myresjöhus. Prover som tagits 2009 visade på kraftigt förhöjda fuktvärden i de enstegstätade fasaderna i alla 34 hus i området.

Tvisten handlade om huruvida enstegsmetoden är att betrakta som felaktig, om byggbolaget Myresjöhus agerat vårdslöst och i så fall var skadeståndskyldiga. Efter många rättsliga turer så kom avgörandet i Högsta domstolen i december förra året. Husägarna fick rätt.

– Jag tror att det hade varit svårt att föreställa sig hur lång tid det skulle ta. Att vi är där vi är idag är en stor befrielse, säger Jan Ivarsson.

Ny fasad med luftspalt

Flera byggbolag jobbar nu med att riva fasader i området. Nu i veckan börjar arbetet på Jan Ivarssons hus.

– Man kommer att frilägga allt regelverk, ta bort isolering och se huruvida det är skadat bakom och i så fall åtgärda det. Sedan blir det ny stomme och putsfasad med luftspalt, berättar han.

Han tycker att hela området fått en nytändning.

– Vi har kämpat tillsammans allihop från början till slut. Många har redan fått sina fasader åtgärdade och det är mycket positiv stämning och energi i området.

– Det här visar på att man ska inte ge upp i första taget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.