Foto: TT

Eons vd ber om ursäkt – tafsade på julfest

Uppdaterad
Publicerad

När Eon hade julfest fick en kvinna gå upp på scenen och dansa med vd Lars Lagerkvist – som tog henne på rumpan. Fackförbundet Unionen har framfört till arbetsgivaren att händelsen är oacceptabel. ”Hon har fått det stöd hon behöver”, säger ordförande Mats Ekblom om kvinnan.

Det var i torsdags när Eon hade julfest med 700 gäster på Malmömässan, som händelsen inträffade, uppger Aftonbladet.

Gästerna fick lotter och högsta vinsten var att dansa med Lars Lagerkvist på scenen. En kvinna fick gå upp och dansa tryckare med sin högsta chef. Han ska, enligt vittnen, då tagit ett grepp om hennes rumpa.

– Det skedde inför ögonen på alla. Lars Lagerkvist dansade tryckare med kvinnan som vunnit dansen och tog henne på rumpan. Väldigt rejält tog han henne på rumpan inför alla, säger ett vittne till tidningen.

Ber alla om ursäkt

En av gästerna säger att det blev helt tyst i publiken.

Nu ber Lars Lagerkvist om ursäkt i ett mejl till alla anställda.

”I torsdags, när vi hade julfesten tillsammans, hände något mycket olyckligt. Under en dans på scenen med en av våra medarbetare var jag alldeles för närgången vilket jag nu vill be om ursäkt för”, skriver han i ett mejl på måndagen.

”Spexig dans”

Aftonbladet har sökt Lars Lagerkvist för en kommentar, men hänvisas till HR-direktören Therese Jönmark.

– Vi hade en stor julfest för 700 personer. En tjej vann en dans med chefen och de dansade på scenen. Jag tror att Lars Lagerkvist tänkte att det skulle vara en spexig dans, säger hon till tidningen.

På frågan om Lars Lagerkvist var full säger hon:

– Nej, absolut inte. Jag hade honom själv till bordet.

Bolaget uppger att kvinnan har tagits om hand, men det framkommer inte hur.

Pratat med varandra

Johan Aspegren, kommunikatör på Eon, säger till SVT Nyheter att det som hände på julfesten är oacceptabelt på alla sätt och vis. Han menar att företaget har nolltolerans mot kränkande särbehandling.

Kommer ni att vidta några åtgärder med anledning av det som har hänt?

– Lars och den här kvinnan har pratat med varandra och han har framfört sina ursäkter. Det vi kommer att göra är möjligen att intensifiera arbetet med hur man ska bete sig på företaget, säger han.

Facket för dialog

Kvinnan som blev tafsad på tillhör fackförbundet Unionen. Koncernfacksordförande Mats Ekblom säger att hon, liksom de andra deltagarna på festen, har fått det stöd de behöver.

– Det var 750 deltagare på festen och de reagerar väldigt olika. En del rycker på axlarna, medan en del blir väldigt berörda, säger han till SVT Nyheter.

Han vill dock inte gå in på vilket typ av stöd det handlar om.

Unionen för nu en dialog med arbetsgivaren om det inträffade. Facket har framfört att händelsen är oacceptabel, men Mats Ekblom kan inte säga om det resulterar i några faktiska åtgärder.

– Det är inget som vi har diskuterat än, vi får se lite var det tar vägen. Vi kommer att analysera det här sedan får vi se vad det blir för slutsats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.